El Dijous Gras o Dijous Llarder ha estat tradicionalment el primer dia del Carnestoltes. És tradició tastar la botifarra d'ou a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnestoltes més autòctons també es menja la coca de llardons. Però, perquè existeix aquesta celebració?
El nom de "Carnestoltes" ja dóna pistes de l'origen de la festa, ja que prové de la contracció de les paraules llatines carnes ("carn") i tollendas ("que s'ha d'eliminar o treure"), i ve a significar una "festivitat a on s'ha d'acabar la carn". Específicament, això es refereix a la necessitat d'acabar la carn de les matances de principis d'hivern que s'havia estat conservant i consumint al llarg dels mesos freds a causa de la falta de cultius.
A Catalunya, tanmateix, a més de la carn, l'ou és el protagonista de la jornada, i tradicionalment, és el dia de les truites, a més del de la botifarra d'ou. Per això, la recepta de la truita de Dijous Gras inclou trossos de botifarra i cansalada que remeten a aquesta carn que s'ha de finalitzar. Voleu fer vosaltres mateixos aquesta delícia culinària catalana? Doncs mans a la massa!
Què necessitem per una ració per a quatre persones?
- 4 o 5 ous
- Mitja botifarra d'ous
- 150 g de bacó o cansalada
- 4 alls tendres
- Julivert
- Oli d'oliva
- Sal
- S'hi poden afegir 150 g de mongetes cuites
Mans a la cuina!
- Primer de tot, preparem els ingredients: tallem la botifarra a rodanxes i piquem la cansalada a daus petits
- Després barregem bé tots els ous en un bol. No només s'han de barrejar, sinó que s'han d'emulsionar una mica, fins que veiem que surten bombolles pels costats: així ens quedarà la truita més esponjosa. Recordem salar l'ou!
- Ara piquem l'all amb el julivert a encenalls ben fins, i saltem la botifarra en una paella antiadherent amb un raig d'oli
- Quan hagi agafat una mica de color daurat, hi incorporem la cansalada i ho remenem tot plegat
- Afegim l'all i julivert i mongetes cuites, si volem
- Un cop tingui tot un color daurat i agradable, hi afegim l'ou batut
- Com qualsevol altra truita, deixem que vagi coent a poc a poc
- Anem amb compte de vigilar la truita i, quan estigui cuita per sota, li fem la volta ajudant-nos d'un plat o una tapa truitera
- Esperem que s'acabi de coure la truita i mirem que tingui la textura desitjada clavant-li un ganivet.
- Un cop estigui al punt desitjat, l'enretirem del foc i emplatem.
- Finalment, és recomanable acompanyar-la de pa amb tomàquet, oli i sal. A més, és excel·lent acompanyada de vi negre!
Bon profit!