Ja fa anys que els habitants del Vallès Occidental tenen clar que l’amiant, la fibra natural tant utilitzada en els àmbits de la construcció durant els anys 60, 70, 80 i part dels 90, és molt perillós en la seva manipulació i ha provocat milers de morts a tot el món. Només a Espanya es detecten cada any fins 1.500 nous casos de malalties relacionades amb l’amiant i, per tot això, aquest material ja està prohibit des del 2002 a l’estat espanyol.
Però, i el que ja està integrat als nostres edificis, com el podem treure? A qui podem recórrer per fer-ho? Amb l’inici del 2025 arriba la bona noticia que ja s’han activat els ajuts públics destinats a la retirada, en origen, de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a tot l’àmbit territorial de Catalunya. I els destinataris d’aquest suport econòmic son persones físiques o jurídiques, públiques o privades i també les comunitats de veïns, en unes propostes d’ajuts que duraran fins a finals de novembre d’aquest mateix any.
Al Vallès Occidental, i segons el mapa actualitzat del cens de cobertes desenvolupat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), s’hi acumulen alts volums d’aquest material. Cap localitat vallesana està, a dia d’avui, lliure de l’amiant.
Així doncs, l’oportunitat d’aquest suport econòmic és quelcom més que interessant per poder garantir que tots els habitatges o locals quedin nets d’aquest material. Son ajuts que contemplen la retirada, el transport i el tractament dels residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant i, si escau, de mitjans auxiliars.
És una gran oportunitat per fer net definitivament de tot rastre d’amiant a casa nostra i, per poder conèixer tots els tràmits i els passos per poder beneficiar-se’n, cal només contactar amb la delegació a Terrassa del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) i que, a través de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació (OTR), tenen la clara funció d’orientar i assessorar a totes aquelles persones interessades.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.