Aquest matí m’he llevat amb la notícia de que calen més cursos de català. M’he demanat com és, i he anat a cercar l’estructura poblacional de Catalunya.
Les dades més rellevants és què dels vuit milions d’habitants que tenim a Catalunya, 160.000 són migrants estrangers regularitzats. I la tendència, segons l’Idescat, es que és manté l’arribada malgrat les sortides de població (València i Madrid, principalment)
Si hi afegim que de les immigracions peninsulars realitzades al segle passat encara queda molta gent que només s’expressa en castellà, això només vol dir una cosa: cal normalitzar més la llengua catalana. Una realitat que tendeix a créixer per ser Catalunya una societat d’acollida com tradicionalment és i ha estat.
És fonamental la tasca feta en el món escolar, com en les escoles d’adults o el cursos del Consorci de Normalització Lingüística. Però no n’hi ha prou. Hi ha més demanda, i això és bo, que oferta, en aquest aspecte tan sensible per a la nostra convivència.
D’aquí la importància i la vigència del Correllengua, un moviment que sorgeix a finals del segle passat a Mallorca i que s’estén arreu dels Països de parla catalana, amb l’objectiu de promoure la llengua i cultura catalanes de manera festiva, integradora i participativa.
A Cerdanyola ho acabem de celebrar aquesta setmana, i cada cop són més les entitats que s’hi afegeixen i no només les de cultura popular i tradicional. Que clou amb la projecció del cineclub. Les entitats i el mon associatiu han de ser el pal de paller del Correllengua. Que l’any vinent sigui més fort i més gran.
La llengua catalana és important per estructurar el país de forma integradora. Parlem-ne, parlem-la.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.