OPINIÓ - Jaume Sobrevals: "Pecat per acció, pecat per omissió"

Article d'opinió de Jaume Sobrevals, membre del secretariat de l'AT de Cerdanyola de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Diversos estudis alerten del retrocés en l’ús de la llengua catalana. Aquest retrocés no és espontani, sinó que té causes ben establertes, que poden agrupar-se en dos grans àmbits, la deixadesa i la planificació, que conflueixen especialment en l’escola, en una edat clau per a l’assumpció de la llengua i, per tant, la seva pervivència.

A Cerdanyola acabem de saber de la programació del Cerdanyola Menuda, un programa d’activitats adreçades precisament a l’edat escolar. Organitzat per l’ajuntament, és una bona oportunitat de col·laborar amb els centres educatius en la immersió lingüística i la normalització del català. Il·lusos...

Observant el programa, veiem que hi ha tres pel·lícules i dues actuacions musicals. Sembla que la tria ha tingut en compte diferents edats i diferents formats, però... totes cinc activitats són en espanyol. Discriminació positiva per trobar-se aquesta llengua amenaçada?

Diran que això no té importància, que busquem problemes on no n’hi ha -serà que per a ells no és cap problema el retrocés del català. O com a molt és disculparan dient que no se n’havien adonat, d’aquest petit detall intranscendent -serà que miraven cap a un altre costat, segurament cap a ponent.

Però el cas és més que greu, perquè no podem atribuir-ho a la casualitat. Ni fent una tria «neutra» de l’oferta cultural es podria haver escollit cinc espectacles, tots ells en espanyol. Això respon a una voluntat. Sigui per acció, sigui per omissió, la programació del Cerdanyola Menuda és un atac directe al català, perpetrat a més des de l’administració.

Ah, finalment hi ha també un espectacle de titelles, aquest sí en català... Però no patiu, encara som a temps que algú del públic cridi en castellano ! i «per respecte» es vegin coaccionats a canviar de llengua...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.