És recurrent que les notícies sobre l’amiant, vagin lligades a la imatge de la desarranjada façana de les restes de l’antiga fàbrica d’Uralita a Cerdanyola del Vallès. Sens dubte la històrica zona zero de l’asbest al nostre país, el punt de partida a principis del segle XX de la transformació econòmica de la ciutat i del país i a la vegada l’inici del futur malson de moltes persones.
Mai podrem evitar la realitat, però... manté encara el risc de zona zero?
Doncs, és obvi que gran part de la fàbrica, avui és el nou barri de La Farigola i el risc ha disminuït considerablement si ho mesurem com a terme municipal. Però com la natura no entén de fronteres administratives i el vent bufa com toca, caldrà recordar que encara, compartides amb Ripollet, resten actives naus de l’antiga fàbrica amb una bona càrrega del seu fibrociment ja fora de la seva vida útil.
Afegim Badia del Vallès que, davant l’afectació dins els seus habitatges i amb anys de feina, ja té el seu mapa de l’amiant amb certificat europeu, cofinançat per l’associació de veïns i el seu Ajuntament amb resultats preocupants i que, a la vegada que és un exemple col·laboratiu, també és una mostra real de fins a quin punt camina la degradació quan no es fa res.
Cerdanyola tindria previst dur a terme, als pròxims mesos, el mapa de risc que demana la UE, dins el calendari d’erradicació de l’amiant abans el 2028, fins als resultats no sabrem quina afectació real tenim. Però sobretot no cometem l’error de veure els mapes com una competició comparativa entre municipis (que ja ens coneixem) en tot cas, per donar solucions coordinades més eficients.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.