La dieta mediterrània és una de les propostes d’alimentació més saludables, però també una de les més coherents, perquè potencia l’ús dels aliments de proximitat i estacionals. Per això, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa per impulsar polítiques alimentàries que acostin la ciutadania a l’alimentació saludable, equilibrada, sostenible i assequible. “La societat cada cop s’interessa més per saber d’on són els productes que menja i de quina manera han arribat a casa seva”, afirma Salvador Milà, director de les àrees de Presidència i Planificació Estratègica de l’AMB. Així, la conservació d’espais agraris a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha convertit en un fet cabdal per promoure una alimentació de qualitat.
El territori metropolità té tots els ingredients per vertebrar una organització alimentària potent, sostenible i justa. Hi ha sòl agrícola per conrear; infraestructures per captar l’aigua i abastir conreus; una indústria agroalimentària de nivell; punts verds, deixalleries i ecoparcs per gestionar residus, i una extensa xarxa de comerç de proximitat que ha arrelat en municipis com Cerdanyola del Vallès. Amb aquest context, l’AMB busca posicionar el sistema alimentari com un vector rellevant per garantir la resiliència de les ciutats metropolitanes.
Un pla d’acció i una línia d’ajuts
L’AMB ha creat el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023, que identifica, ordena i sistematitza les principals accions que afecten el sistema alimentari, i en planteja de noves. “Inclou 32 mesures, que s’agrupen en set línies d’actuació”, sintetitza Milà. “S’hi parla des de mesures que afecten la governança i la creació de polítiques públiques alimentàries, fins a la distribució i la comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i de circuit curt”, afegeix. A més, l’AMB participa en el projecte europeu Foodclic, que enforteix les polítiques alimentàries locals i regionals.
Alhora, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB ha activat una línia de subvencions per als municipis metropolitans com Cerdanyola que vulguin fomentar activitats econòmiques vinculades amb l’alimentació sostenible. “Aquest 2023, hem dotat la convocatòria amb 200.000 euros”, destaca Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB. “Volem que serveixi perquè els ajuntaments impulsin, amb altres actors del sector, polítiques alimentàries potents i innovadores, al servei de la sostenibilitat i de la seguretat alimentària”, concreta. Les subvencions es poden sol·licitar fins al 29 de febrer.