Rodríguez: "L'entorn de Collserola afavoreix la pràctica de la marxa nòrdica"

Manel Rodríguez, instructor de Marxa Nòrdica del CEM Cerdanyola, ens explica en una entrevista els beneficis de practicar aquest esport que està constantment en contacte amb la natura

Al setembre, el CEM Cerdanyola va tornar a dinamitzar una activitat esportiva en creixement a Catalunya: la Marxa Nòrdica. Segons els experts, és molt més que caminar, un esport que pot practicar tothom, que aporta nombrosos beneficis i que, a més, és econòmic. Manel Rodríguez, periodista esportiu i instructor de la Marxa Nòrdica amb el CEM, s'hi va aficionar fa cinc anys i avui ja no té mal d'esquena. El pròxim 23 de novembre tornarà a dirigir una sessió d'iniciació a la Marxa Nòrdica per a aquells que vulguin provar aquest esport.

 

Què és la Marxa Nòrdica? 

És una activitat que t’obliga a moure el 90% de la musculatura corporal. La Marxa Nòrdica no és només caminar. Es practica amb bastons i és una especialitat que té una tècnica molt completa. Ve del nord d’Europa, va néixer als anys 30 a Finlàndia quan els esquiadors es quedaven sense neu a l’estiu i volien entrenar. Per això, es tracta de fer el mateix moviment que amb els esquís de fons, però només amb els pals. Posteriorment, als anys 70 s’introdueix com a activitat esportiva a les escoles. I fins als finals del 90 no arriba a Espanya. Finalment, al 1997 hi ha un moment clau per la Marxa Nòrdica: el disseny dels bastons d’aquest esport. Són pals especials perquè porten una dragonera que et permet aferrar-te bé i fer una força que, per exemple, no pots fer amb els pals de senderisme normal.

La diferència de la marxa nòrdica amb el senderisme de tota la vida són els bastons?

La diferència principal, sí. Amb els bastons de 'trekking' et dónes suport quan camines i amb els de Marxa Nòrdica t’impulses i fas treballar els braços, el tronc, l'esquena, les cames… I al moure gairebé tota la musculatura, gastes el doble de calories que quan fas senderisme. 

Quins són els beneficis d’aquesta activitat?

El primer benefici important és el postural. La marxa nòrdica t’obliga a estar dret, has de tenir l’esquena mirant sempre al davant, i això millora la simetria. L'altre benefici és l’aeròbic. Treballar el 90% dels músculs del cos, et genera endorfines, mou la circulació i tens molta despesa de calories. Després hi ha el benefici social, el d’estar amb contacte amb la gent i amb la natura. Aquest esport també es pot practicar per ciutat sense problemes, però a Cerdanyola tenim Collserola, i així aprofitem la natura.

Per a quines persones és recomanable practicar la Marxa Nòrdica? És apta per a totes les edats?

Està especialment indicat per la hipertensió, i també, com a tractament per a les dones que han tingut càncer de mama: el moviment del braç millora molt quan han fet l’extirpació del pit. No obstant això, ho pot practicar tothom. A Catalunya la gent ho sol identificar com a un esport de persones grans que tenen dificultats. Al Nord d’Espanya, els joves fins i tot hi competeixen. La tendència de pensar que la Marxa Nòrdica és només un esport per persones grans s’ha d’esborrar. Hi ha molta gent jove que la practica. 

Quines són les “regles” d’aquest esport?

Els bastons s’han de clavar al darrere i t’has d’impulsar cap endavant amb les mans sempre per darrere del cos. El patró de marxa és bastant senzill, és el biomecànic. El que passa és que avui en dia hi ha gent que camina malament. Això si, tothom ha de fer un curs d’iniciació abans. La gent que vulgui fer Marxa Nòrdica no es pot incorporar als grups sense fer aquest curs. Has de tenir la tècnica i has d’estar al nivell de sortida dels altres.

És costós? 

No. És el més barat del món. Unes vambes que estiguin bé, roba còmoda, i uns bastons de marxa nòrdica que poden anar des dels 16€ als 150, aproximadament.

Perquè el CEM ha decidit posar en funcionament aquesta iniciativa? S’havia fet abans a Cerdanyola?

Fa temps que el CEM tenia la secció de Marxa Nòrdica, però ara hi ha hagut una sèrie de canvis i a partir de setembre s’ha tornat a dinamitzar una altra vegada aquesta secció. Es va començar amb dos grups, un que surt el dimarts al matí i l’altre el dijous a la tarda. Es recorren entre 8 i 10 km per Collserola i són aproximadament dues hores. Les millores les notes molt ràpid, pràcticament al mes de fer l’activitat.

Què en penses que el CEM hagi optat per una branca més 'light' amb la Marxa Nòrdica?

El CEM el que vol és donar cabuda a moltíssima gent. Hi ha gent que pot fer senderisme, alpinisme, barranquisme i ciclisme... Però també Marxa Nòrdica. És cert que és una activitat que no té risc, però forma part de tots els esports de contacte amb la natura i aquesta és la idea de totes les seccions del CEM Cerdanyola.

Com valores l’estat de l’àmbit esportiu a Cerdanyola?

Cerdanyola és una ciutat que té una activitat esportiva i variada espectacular. Sí que és veritat que hi ha pocs clubs que tinguin la màxima categoria en competició però la veritat és que hi ha un ventall d’activitats esportives molt gran tant en l'esport col·lectiu com individual. 

A més, també tenim el gran problema de les instal.lacions: no tenim unes instal·lacions adients a la demanda esportiva de la gent de Cerdanyola. Som la ciutat, amb diferència, que té pitjors instal·lacions en tota Catalunya. Però també tenim una cosa molt a favor, en els esports de natura tenim Collserola i, evidentment, la Marxa Nòrdica s’adapta perfectament a la ciutat.

Creus que un dels grans problemes de la gent podria ser el sedentarisme?

Sí. És un gran problema. La gent no se n'adona i quan arriben a una certa edat els comencen a diagnosticar hipertensió, colesterol, etc. Així, la gent acaba fent esport quan ja hi ha un doctor al darrere. És una llàstima que la gent no entengui que l’esport és una manera de fer vida. Quan fas esport, et sents bé perquè el teu cos genera endorfines, i això és el millor que et pot passar.