Aquest dijous 26 de maig, el Club Bàsquet Femení Cerdanyola comença a disputar la fase d'ascens a Liga Femenina 2 a Granada. Les verd-i-blanques s'estrenaran (a les 10.30 h) jugant una fase de grups i si la guanyen, assoliran l'ascens. Si no la guanyen, encara tindran opcions de pujar de categoria i sumar una alegria més al club, que enguany ha celebrat el títol de campiones de Copa Catalunya. Al capdavant de l'equip hi ha Pili Bilbao.
Com afronten la fase d'ascens?
Primer amb molta il·lusió, que és fonamental, i després estudiant molt els rivals amb l'equip d'entrenadors. Les jugadores estan molt concentrades acabant de fer els últims entrenaments i algun partit amistós.
Com són els equips que es trobaran a Granada?
A cada pas que hem donat, el nivell dels equips ha pujat i ara és evident perquè són els primers equips de cada comunitat. El nivell és alt. El primer partit ens toca contra el Valencia Basket, que és un equip jove però serà un partit dur. Després juguem contra el Ponce Ginemédica Valladolid, que té jugadores molt experimentades i estan fent un joc molt bo. I per últim ens toca el CB ARidane Salinero de La Palma. Potser és un dels equips favorits amb dues estrangeres i bones jugadores experimentades. És un equip que s'ha de tenir molt en compte al nostre grup.
La Copa Catalunya és una competició exigent perquè cal anar passant diverses fases, especialment aquesta última per lluitar per l'ascens.
Sí. Aquest any ho han canviat i a no s'ha fet final a quatre a Catalunya ni desempat amb Balears. Però ha estat un any maco i cada cop que s'apropava més al final, pujava més el nivell. L'última fase amb els quatre equips que vam quedar, va ser una fase molt maca. El Manresa potser va ser el més fluix, però és un equip jove. Però penso que qualsevol dels altres tres podia haver quedat primer. Vam ser nosaltres. Crec que merescudament [riu].
Pili Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola: "Combinem veterania i joventut amb jugadores que són exemples per a les més joves".
De fet, han fet una temporada gairebé perfecte només cedint la victòria en tres partits. Això vol dir que la feina s'està fent bé?
Estic molt contenta. Penso que tenim un bon equip. A banda de ser un bon equip de bones jugadora, són bones professionals i gent que treballa. I combinem veterania i joventut amb jugadores que són exemples per a les més joves. És molt important quan les joves es poden emmirallar en aquestes jugadores perquè les arrosseguen a un bon ambient de treball. Tinc molta sort perquè són molt bones jugadores i molt bones persones. Fem un equip molt maco.
El bloc de l'equip de la temporada passada s'ha mantingut.
Sí. És una de les coses que havíem de fer perquè, des que jo vaig arribar, cada any era un equip nou. Eren bons equips, però així no pots treballar. Aleshores, abans de la pandèmia ja vam fer el bloc d'aquest equip i a partir d'aquí vam anar treballant i s'han fet algunes incorporacions. Això es nota en tot: ja ens coneixem, com a entrenadora ja saps quin equip vols i el pots fer bé, i les jugadores ja saben què vull.
Pili Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola: "Cadascuna té el seu paper i és evident que tots els partits que hem guanyat, i que hem guanyat bé, els hem guanyat jugant en equip. Són 12 jugadores i les 12 sumen"
Què ha caracteritzat el joc d'aquest equip perquè sigui tan guanyador durant tota la temporada?
El joc en equip. Hi ha jugadores que tiren del carro i porten els punts en determinats partits, però són jugadores d'equip. Cadascuna té el seu paper i és evident que tots els partits que hem guanyat, i que hem guanyat bé, els hem guanyat jugant en equip. Que tothom aporti en defensa, en atac, en rebots, en tirs de tres, en l'un per un, al contraatac... Són 12 jugadores i les 12 sumen. És molt important que durant el partit saps que facis el canvi que facis, anirà bé. Això és una meravella i poques vegades ho tenim els entrenadors. La base de tot és el treball en equip.
A més a més, hi ha noms que han destacat, com l'Ana Alonso com a màxima anotadora de l'equip.
L'Ana Alonso és una jugadora molt experimentada. Ha jugat a Lliga Femenina i es va reincorporar l'any passat. És un d'aquests exemples que deia abans. És una jugadora professional, mai falla, entrena a tope i mai es queixa. I com ella tenim la Carla Pérez, l'Elena Murcia o la Lara Fernández. Tenim moltes jugadores que són aquest perfil: són bones jugadores que ja són veteranes i que han jugat en categories superiors i que estan aquí com si fossin júniors.
Pili Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola: "Si ets capaç de superar aquesta barrera de passar de ser la millor jugadora en el teu equip Júnior, a estar un any treballant molt i jugant menys, podràs arribar"
També hi ha jugadores de la base que han agafat protagonisme. Com està sent aquest pas de la base al primer equip?
Costa perquè és un salt molt gran i la jugadora ha de ser molt conscient. És difícil i sovint ho passen malament. Si ets capaç de superar aquesta barrera de passar de ser la millor jugadora en el teu equip Júnior, a estar un any treballant molt i jugant menys, podràs arribar. Això ha passat amb les jugadores que estan ara al primer equip. La Iona Garcia ha passat a ser una jugadora important. I aquest any ho ha fet l'Eva González. Al seu equip i al Sènior B era una jugadora important, i aquest any no ha estat així. Ella ha sigut constant i la prova de que ha treballat bé va ser que a l'últim partit que ens va donar el títol, va ser la millor jugadora.
Parlem del títol. Ha estat el gran moment de la temporada per a un club que per fi ha pogut aixecar un trofeu de campiones. Com s'ha viscut?
La veritat és que no vam ser conscients en el mateix dia del partit, perquè l'objectiu era guanyar per afiançar-nos en les dues primeres places. Però es va donar la carambola que l'Igualada va perdre. Vam guanyar al Grup Barna i va ser un esclat d'alegria molt gran, primer per guanyar el partit i després quan ens van dir que havíem guanyat el campionat. Aleshores ja vam veure que havíem fet alguna cosa important. Això també és bo perquè tot l'esforç tingui recompensa.
Pili Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola: "S'està treballant molt bé a la base, s'intenta pujar jugadores, que això costa molt i cal treballar molt"
Guanyar un títol també és una forma de posar el CBF Cerdanyola encara més en el mapa del bàsquet català i estatal. Què significa per al club?
Això dona visibilitat a tota la feina que s'està fent abaix. S'està treballant molt bé a la base, s'intenta pujar jugadores, que això costa molt i cal treballar molt. Tenint en compte que ara hi ha el pensament de "ho vull ara i ho vull ja". Però quan agafes una jugadora que entèn la filosofia que tenim, s'integra molt bé en el club i seran les que finalment acabaran arribant. Si tot això ho acompanyes amb un títol perquè la gent comenci a parlar del club i conèixer la feina que es fa, doncs molt millor. Estic contenta d'haver col·laborat perquè amb aquest títol es vegi la feina de tots els entrenadors, totes les jugadores i de la directiva.
Què significaria un ascens?
Seria culminar un any molt bo i haver complert completament els objectius. Ens vam fixar objectius per fases i de moment els hem anat complint. Ara ens queda l'últim. Tampoc en vull parlar gaire perquè s'ha de ser prudent. Anirem a per totes en tots els partits com hem fet fins ara.
Pili Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola: "Les jugadores i jo mateixa hem crescut alhora. Hem creat una manera de jugar juntes que només pots aconseguir amb treball i amb temps"
Com està vivint aquesta nova etapa com a entrenadora del Cerdanyola?
És una etapa diferent per el tema que comentava abans. És molt difícil treballar any rere any amb equips diferents. Quan ja tens treballada una cosa, l'any següent has de començar de nou. Amb aquest grup ha estat diferent. Les jugadores i jo mateixa hem crescut alhora. Hem creat una manera de jugar juntes que només pots aconseguir amb treball i amb temps. Per a mi és una de les millors etapes des que vaig arribar a Cerdanyola.
Com ha estat la preparació de les jugadores?
Tenim la Tània, que és la preparadora física i està fent un treball molt bo. Ens adaptem bastant a la seva feina i estem pendents de quin problema té cada jugadora. Crec que físicament han evolucionat molt perquè s'ha fet un treball específic amb cadascuna d'elles. Totes arriben en un moment molt bo. També tenim una altra figura molt important: la psicòloga. El club compta amb l'Anna Benedicto com a psicòloga per a tots els equips i en algun moment de l'any he parlat amb ella perquè les temporades són molt llargues i molt dures. Ens ha ajudat moltíssim.
Seguirà com a entrenadora del CBF Cerdanyola?
No et puc contestar aquesta pregunta [riu]. Ara mateix no em plantejo això perquè al cap només tinc els equips, preparar-ho tot i que surti bé. Un cop passi la fase d'ascens ja tindrem temps de pensar i planificar.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.