La primera edició de competició de Biketrial arriba a Cerdanyola del Vallès el dissabte 14 de desembre. El CEM Cerdanyola, l'Ajuntament, la Biketrial Unió Catalana i l'empresa Panabad organitzen el "1er DUAL Biketrial" a la ciutat i se sumen a la causa de la nova edició de "La Marató de TV3".
Víctor Montoya, del Club d'Esports de Muntanya de Cerdanyola (CEM), explica que el Biketrial "és un esport minoritari a la ciutat". Per això, ara volen donar a conèixer la disciplina dins la població cerdanyolenca. A més, l'esportista cerdanyolenca Júlia Mallén recentment ha aconseguit els títols de Campiona de Catalunya i Campiona d'Espanya d'aquesta modalitat esportiva en bici i el Dual Biketrial "també serà una manera de festejar-ho".
El "Dual Biketrial"
El BikeTrial és un esport individual que inclou l'ús d'una bicicleta especial amb la qual el pilot ha de mantenir-se en equilibri i passar a través de zones naturals o artificials dissenyades específicament per a això i on l'objectiu és superar les zones en un temps limitat amb el més mínim contacte físic amb el terra per evitar punts de penalització.
En aquesta ocasió, s'anomena Dual Biketrial perquè s'afegeix l'additiu de què els pilots corrin en paral·lel un contra l'altre, "motiu pel qual es multiplica l'espectacularitat".
La primera edició a la ciutat
El dissabte 14 de desembre la competició començarà a les 12 h a davant l'Ajuntament i acabarà a les 14 h. El circuit es realitzarà entre el carrer de Lluís Companys i l'Ajuntament. "Serà un circuit espectacular", afirma Montoya, "hi haurà palès, taulons, fustes i tota mena d'objectes que faran alçar-se als pilots a molts metres d'alçada".
El dual de Cerdanyola és una competició-exhibició no puntuable per a cap campionat de la disciplina. A més, en aquesta ocasió, amb motiu de 'La Marató de TV3' i en benefici de les "malalties minoritàries" tot el recaptat en concepte d'inscripcions de la prova, així com el recaptat en aportacions voluntàries, anirà destinat a la causa. S'espera que el dissabte hi acudeixin aproximadament 60 pilots participants en les diferents categories.
El dissabte, de 10 a 12 h també hi haurà entrenaments oberts al públic. Aquests estaran dirigits per les germanes sabadellenques Gemma i Mireia Abant, Campiones del Món en la disciplina i creadores de l'escola de BikeTrial i la marca Wikker de bicicletes per a nens.
"Volem reivindicar que a Cerdanyola tot allò que no sigui futbol, bàsquet o hoquei, no té cap repercussió. Però la nostra filosofia té a veure amb 3 factors: esport, societat i natura, i el Biketrial els compleix", manifesta Víctor Montoya.
La història del Biketrial
El Trial va néixer a Catalunya als anys 70, però es practicava en moto. Va ser un esport que va arrelar molt a la comunitat autònoma i on van sorgir les marques líders en la fabricació de motos de trial; Bultaco, Montesa i Ossa. Així, a Sabadell, van començar a crear-se grups de joves aficionats al trial que per la seva curta edat o per qüestions econòmiques no podien accedir a la moto i van començar a fer trial amb les seves bicicletes i organitzant petites competicions.
Moltes d’aquelles bicicletes eren unes BH de passeig amb rodes de 20' que es van anar modificant i reforçant per emular el trial de motos: en deien Bici-Trial. D’aquella època se'n coneixen pilots destacats com Lluís Duran, Nicolás Cantón, Blai Jové, Jaume Ribot i Eliseu Sellès.
A La Penya Ciclista el Pedal i la Penya Ciclista Palomillas de Sabadell ja tenien als seus clubs seccions específiques de Bici-Trial i el 1978 van ser les que van empènyer a la Federació Espanyola de Ciclisme a admetre aquest nou esport, al que li van canviar el nom pel de Ciclo-Trial, perquè fos coherent amb el Ciclo-Cross que estava molt de moda a l’època.
Fins al 2009 tot l’esport del BikeTrial a Espanya estava regulat per la Unió Espanyola de Biketrial, però a finals d'aquest any la Federació Internacional B.I.U. i l’Europea E.B.U. reconeixen Catalunya com un dels seus membres nacionals, la qual cosa els permet tenir representació amb veu i vot als organismes internacionals, i competir com a nació, amb les mateixes condicions que la resta de països.
Aquesta condició permet que l’any 2010 Catalunya pogués competir independentment amb reconeixement internacional i formar la seva pròpia Selecció Catalana. Així Catalunya, a més de guanyar vàries medalles d’Or individuals, s’ha proclamat el 2010, 2011 i 2012 Campiona del Món per nacions pujant al més alt del podi amb la seva pròpia senyera i el seu himne.