El Taller de Cinema de Cerdanyola (TCC) preestrenarà el seu darrer curtmetratge "Lágrimas de sangre", el proper dimarts 9 de juliol a les 18:15 h a "The 1916" Irish Pub. A banda del nou curtmetratge, dirigit pel Javier Abarca i escrit per Danny Romero, els assistents també podran veure els curts "Frequency", d'Adrian Fuente, i "Baba yaga", dirigit per Albert Pueyo.
"Lágrimas de sangre" és un thriller social amb tocs costumistes que "explica en 20 minuts quines coses podem arribar a fer un cop estem jubilats i enyorem molt la feina que fèiem abans", en paraules del seu director, Javier Abarca, qui no ha volgut avançar res més sobre la temàtica del film per evitar spoilers. En Danny Romero dona algunes pistes més: "tracta d'un ofici molt antic, que el posem en un context actual i envoltat de temes com la violència de gènere, la pedofília a l'església, la corrupció a la política, etc".
La novetat d'aquest curt és sonora. Per primer cop, el curtmetratge que presenta el TCC comptarà amb una banda sonora original feta pel compositor Sergi Toá, amb la col·laboració de Lander Besa i Antonio Melendez. Pel que fa al guió, l'ha escrit el ja citat Danny Romero -que també ha coordinat la direcció artística-, i està basat en una història ideada també per ell mateix.
El Danny va col·laborar al curt del TCC l'any passat, component-ne la cançó principal. Arixí és com l'escriptor local va entrar en contacte amb el taller de cinema. Arrel d'aquest fet, li van demanar si podien fer en format curtmetratge algun dels seus relats breus, i ell els va dir que no: "volia fer alguna cosa especial, expressament escrita per ells".
Així, el Danny va presentar als membres del taller un ventall de 20 històries diferents, que oscil·laven des d'un western modern, una trama de ciència ficció, un drama social... I finalment es van quedar amb "Lágrimas de sangre", que té un format coral perquè poguessin participar tots els integrants del taller, que actualment són 11. "A alguns els hi agrada més actuar, altres portar càmera i fer direcció, altres muntatge... ens dividim la feina", explica Abarca. Ara bé, el director recalca: "la finalitat del taller és passar-ho bé; ja que tots estem jubilats!"
Menció a banda mereix el muntatge de l'Helena Jaume-Andreu, una de les primeres muntadores reconegudes internacionalment, que va treballar amb el cineasta Orson Welles. "Va començar als 60 i no ha parat de muntar fins ara", comenta Romero.Tot, sota la direcció de Javier Abarca, autor d'altres curtmetratges del TCC com "Jubilats d'elit" (2017). Abarca ha après fent: ell mateix explica que abans del 2015, l'experiència que tenia eren els vídeos familiars, però a base d'anar fent i de tutorials de YouTube, s'ha iniciat en el món del cinema.
El film, gairebé un "migmetratge", ha estat autofinançat i rodat íntegrament a diversos indrets de Cerdanyola, tant a espais públics com a locals privats com el Vinilo, L'Antiga Teteria o el 1916 Irish Pub. Abarca destaca que al Taller gairebé sempre que poden, prefereixen rodar a la seva ciutat. "És un curt que ha implicat molta gent del poble, i això fa il·lusió", comenta Romero.
L'estrena oficial del curtmetratge del TCC, com és ja habitual, serà l'últim vespre del Festival Internacional de cinema Fantàstic i Freak "Fantosfreak", divendres 19 de juliol. Si te una bona acollida, la idea dels autors és enviar-ho a concursos per tota espanya o Catalunya.