Les pastisseries de Cerdanyola van a tota màquina per enllestir els encàrrecs de mones de cara al Dilluns de Pasqua. La majoria d’establiments es preparen per una de les dates més assenyalades de la temporada.
Les tendències
Segons el gerent de les pastisseries Valero, Dídac Valero, enguany els personatges de dibuixos animats de Bola de Drac, Lilo & Stitch i Bluey estan sent les que més encàrrecs tenen. D’altra banda, “des de l’any passat el futbol ha tornat a agafar força després d’alguns anys sense tanta demanda”. Tot i això, ara la demanada és més genèrica: “fem l’escut del Barça, pilotes de futbol...” Enrere queden els anys en què Leo Messi era l’estrella del Barça i de la Pasqua.

Les mones de Bluey són algunes de les que estan rebent més encàrrecs aquest any. FOTO: Cedida pel Forn Valero
Mateixa demanda i increment de costos
Tot i que molta gent cada any espera fins a l’últim moment per comprar, alguns previsors ja han fet els seus encàrrecs. En aquest sentit, Valero creu que les comandes van a bon ritme: “Les previsions de venda per aquest any són les mateixes que l’any passat”.
Les pastisseries també han viscut un augment de les matèries primeres en els darrers anys, sobretot del cacau. Tot i això, el gerent de les pastisseries Valero, assegura que no han fet repercutir el 100 % de l’augment dels costos en el preu final de les mones, que “tindran el mateix preu que l’any passat”, ha afegit. El preu mitjà de les mones de xocolata estarà al voltant dels 28 euros.
Què diu la tradició?
La tradició marcava que el padrí de bateig o avi regalava al seu fillol/a o net/a una coca com a símbol de protecció. Aquesta portava tants ous durs com anys tenia aquest i l’edat màxima era als 12 anys. El lliurament de la Mona es feia Diumenge de Resurrecció, en principi després de missa, i el Dilluns de Pasqua es reunien tots per menjar-la. Una vegada feta la comunió, l’infant deixava de rebre la Mona.
La xocolata, un element importat
Encara que l’ingredient protagonista de la Mona de Pasqua és la xocolata, les primeres mones que van aparèixer, a Aragó, a Catalunya i a altres regions, van ser treballades amb massa de pa comú, per posteriorment passar a la massa de bescuit i ous durs, símbol de fertilitat al món pagà. Més tard s’afegiria la xocolata que va entrar a Europa procedent d’Amèrica per Barcelona. Va ser a la fi del segle XIX quan va aparèixer a França el costum de fer peces de xocolata en forma d’ou.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.