La UAB tria a partir d'aquest dimarts el seu Rector per als propers sis anys

Javier Lafuente opta a la reelecció i competirà amb Carme Miralles i Hèctor Sala

La comunitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) escull entre aquest dimarts i dimecres qui ha de ser el seu Rector per als propers 6 anys. El catedràtic d'enginyeria química Javier Lafuente opta a la reelecció, competint amb la catedràtica de geografia humana Carme Miralles i el catedràtic d'economia aplicada Hèctor Sala.

Es preveu que els resultats es coneguin dimecres a primera hora de la tarda. En cas que cap candidatura assoleixi la majoria absoluta en primera volta amb més del 50% del vot ponderat, les dues candidatures amb més percentatge de vot ponderat disputarien una segona volta els dies 6 i 7 de novembre.

Més info: Arrenca la campanya electoral al Rectorat de la UAB amb tres candidatures

 

Mandat de sis anys, en comptes de quatre

Per primer cop, el nou rector o rectora ho serà per un mandat únic de sis anys i no de quatre, com actualment. Una altra diferència respecte les eleccions de 2020 és que ho concorreran tres candidatures en lloc d'una de sola.

L’actual rector Javier Lafuente opta a la reelecció després d'un mandat complex amb l'impacte de la pandèmia i l'atac informàtic que va patir la UAB l’any 2021. Com a propostes, planteja "rejovenir" la plantilla incorporant 720 nous professors fins el 2030, crear 30 places de personal investigador, i augmentar en 900 treballadors el personal tècnic de gestió i administració, així com impulsar un pla per millorar “el benestar de la comunitat” i la salut mental de professors i alumnes.

Lafuente també proposa un procés participatiu per remodelar la plaça Cívica, millorar la mobilitat al campus amb noves rutes de bus i millorant la rotonda d'accés des de Cerdanyola i el funcionament de la R7 i R8 de Rodalies.

Per la seva banda, Carme Miralles proposa un "canvi de rumb" per obtenir més pressupost i noves contractacions de professorat i personal administratiu. També aposta per enfortir les relacions de la UAB amb les institucions del seu entorn perquè actualment està molt "aïllada".

En darrer terme, Hèctor Sala planteja una "governança més cooperativa" que ajudi a afrontar els grans reptes als que s’enfronta el sistema universitari com són el demogràfic o el tecnològic. Entre les seves prioritats hi destaca millorar el dia a dia dels alumnes amb una renovació de la climatització de les aules, dotar d'una bona xarxa wifi al campus i potenciar l'activitat esportiva, la salut mental i l'alimentació saludable.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.