La fàbrica de la Uralita va abaixar les seves persianes el 1997, després de 90 anys d'activitat. Una activitat marcada per l'asbestosi i altres malalties provocades pels residus de fibrociment. Des de llavors, la nau situada a la carretera de Barcelona, a la frontera entre Cerdanyola i Ripollet, ha estat tancada i oblidada a l'altra banda de les vies del tren. De fet, no fa geire el MAC va rescatar les titànides d'Ismael Smith que hi havia a la façana, amagades entre la vegetació.
La Taula de Patrimoni, entitat formada per AFOCER, CRAC, Associació d'Artistes Plàstics, Amics del MAC, Factoria Cultural La Constància i el GREC, veu en la Uralita la oportunitat perfecte per a desenvolupar-hi un futur espai de cultura i memòria, on fer-hi concerts, exposicions i actes de diversa índole. Segons la presidenta de la Taula de Patrimoni, Encarna Linares, "es tractaria d'un reconeixement públic als treballadors de la Uralita i a les víctimes d'amiant, més enllà del monòlit que es va instal·lar el 2019".
Actualment, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està pacificant la carretera de Barcelona i el Pla General Metropolità (PGM) preveu que aquesta via, una de les més transitades del municipi, es converteixi en la futura avinguda del Vallès. Aprofitant aquesta remodelació de la carretera de Barcelona, que ha d'anar des de Montcada i Reixac fins a Barberà, passant per Cerdanyola i Ripollet, la Taula de Patrimoni creu que la Uralita "es podria incloure en el projecte i ser profitós pels quatre municipis".

La fàbrica Uralita va tancar les portes el 1997. FOTO: Arxiu Cedida
Jornada monogràfiques de patrimoni
Precisament, els possibles nous usos de la fàbrica Uralita centraran la primera jornada monogràfica de patrimoni (encara sense data establerta), de les cinc que la Taula farà aquest any. La jornada se centrarà en tres vessants: la memòria industrial, la salut i el destí de les naus. "Així, Cerdanyola podria liderar la lluita contra l'asbestosi", explica la presidenta de l'entitat.
Des de l'entitat s'emmirallen amb l'espai Roca de Granollers, una antiga fàbrica que fa anys que va tancar les portes i actualment acull una "fàbrica de les arts", amb una important activitat cultural multidisciplinari.
La resta de jornades monogràfiques que han plantejat estan relacionades també amb les xerrades que es van dur a terme durant la Matinal de Patrimoni el passat 19 d'octubre.
Crítiques a "la poca acció del govern"
Tot i que agraeixen estar a l'agenda del govern, consideren que "les reunions no donen el fruit que podríem esperar", diuen. Des de la Taula, assenyalen la "manca de rigor en la informació que se'ns dona, la poca acollida de les nostres propostes i la falta de concreció dels compromisos adquirits".
Concretament, critiquen l'endarreriment en l'actualització del catàleg de patrimoni, que "no s'està duent a terme per manca de personal"; en el buidatge dels fèretres de l'Església Vella de Sant Martí; i en la situació dels museus, que "no se'ns ha informat del relleu després de la marxa dels dos directors".
Tot i això, assenyalen la "bona feina que s'està fent amb les torres modernistes de la ciutat, com la Torre Vermella o Can Llopis".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.