La Taula de Patrimoni mostra el seu malestar sobre l'esfondrament d'una sínia històrica a la ciutat

L'entitat considera que " hagués pogut estar protegida" si el catàleg de Protecció del Patrimoni Arquitectònic s'hagués actualitzat cada 10 anys

A través d'un comunicat de premsa, la Taula de Patrimoni de Cerdanyola ha vogut mostrar el seu malestar sobre l'esfondrament d'una sínia ubicada al terme municipal. Des de l'entitat consideren que "molt possiblement s'hagués hagut d'incloure al popularment conegut com Catàleg de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, si aquest s'hagués actualitzat cada deu anys" i recorden que aquest catàleg es va aprovar l'any 2003 i "mai ha estat actualitzat", afegeixen. 

A més, en el mateix escrit, la taula fa saber que aquesta Sínia era "una troballa posterior a la redacció del catàleg actualment en vigor, que molt possiblement s'hagués inclòs en posteriors revisions del mateix" i afegeix que amb el seu esfondrament "es perd un altre dels elements arquitectònics que ens vinculava al passat agrícola de la ciutat."

Per altra banda, conenten que segons les informacions que ha pogut recopilar l'entitat, "fa ja temps que el mal estat de la Sínia era conegut per les autoritats. Així, al 2020 un grup de voluntaris supervisats pel Museu d'Història va anar a fer una neteja i recollida de material per tal de que passessin a formar part del fons etnogràfic del Museu. També es van inventariar i netejar."

Visita del Departament de Medi Ambient

El Departament de Medi Ambient va fer una nova nova visita, per estudiar la possibilitat de restaurar-la i incloure-la en un projecte de futur sobre els espais d'aigua a Cerdanyola, però "no es va poder tornar a l'interior de la Sínia per seguir amb els treballs de documentació perquè des d'Urbanisme es va considerar que era perillós entrar degut a l'estat de la taulada", comenten. 

Segons la Taula de Patrimoni el sostre de la caseta on era la sínia s'ha enfonsat i "desconeixem si aquest edifici, que fa pocs anys estava en bon estat, es pot recuperar." A més, es pregunten si l'Ajuntament "té voluntat de fer-ho".

L'entitat lamenta aquesta "nova pèrdua de patrimoni, derivada de la reiterada inactivitat del govern local a l'hora de protegir el nostre patrimoni cultural, i molt especialment el patrimoni arquitectònic."

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.