El voluntariat, imprescindible en l'atenció social a Cerdanyola

El 5 de desembre se celebra el Dia Mundial del Voluntari

El 5 de desembre se celebrarà un nou Dia Mundial del Voluntari, motiu pel qual el TOT ha decidit donar veu als voluntaris i voluntàries de la ciutat que, desinteressadament, dediquen el seu temps a ajudar altres persones.

A Cerdanyola són diverses les entitats que, a través del treball voluntari, atenen les diferents necessitats de la ciutadania. On sovint no arriba l’administració hi arriben les entitats solidàries. El repartiment de menjar, l’atenció a col·lectius vulnerables i l’ajuda humanitària són alguns dels exemples d’actuació de les entitats cerdanyolenques, però no són totes.

L’actual crisi motivada per la pandèmia de la Covid-19 ha requerit una major implicació del voluntariat, ja que el nombre de persones que necessites ajuda ha augmentat. A Càritas Sant Martí, per exemple, ha crescut el nombre de famílies que demanen ajuda i ja arriben a les 300. A la Creu Roja, s’ha triplicat el nombre de voluntaris a tot Catalunya amb d’un miler de nois i noies de menys de 25 anys que s’hi han afegit des del mes de març.

 

Sara Ferraz, Creu Roja

Entre els centenars de voluntaris que col·laboren amb la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada hi ha la Sara Ferraz. Amb 30 anys, Ferraz va començar a ser voluntària a la Creu Roja durant el passat mes d’abril en plena pandèmia. Va començar fent classes de reforç a nens i nenes i ara fa diferents tasques com recepció de persones que s’apunten per fer cursos o ajudar en el repartiment del menjar.

“M’agrada veure que la meva feina està ajudant algú i que no només serveix per enriquir un tercer com passa amb altres feines”, explica Ferraz, qui fa una crida a què la ciutadania sigui conscient dels problemes dels altres i anima la gent a implicar-se ajudant tant com pugui.

Sara Ferraz. FOTO: Mónica GM

Sara Ferraz. FOTO: Mónica GM

 

Matías Ramírez, Creu Roja

En Matías Ramírez, de 71 anys, fa nou anys que és voluntari en diferents entitats. Ara en fa quatre que col·labora amb la Creu Roja local. En la visita del TOT a la seu de la Creu Roja el trobem fent trucades per informar de la campanya de vacunació de la grip, però també fa seguiment de la gent gran que requereix serveis de l’entitat.

“Quan treballava sempre m’agradava ajudar tothom qui pogués, però quan em vaig jubilar vaig decidir ocupar el meu temps ajudant els altres sent voluntari. És una tasca molt gratificant”, explica Ramírez qui destaca el vincle que es crea entre el voluntari i les persones a qui atenen.

Matías Ramírez. FOTO: Mónica GM

Matías Ramírez. FOTO: Mónica GM

 

 

Eva Hernández, Càritas Sant Martí

Fa sis anys que l’Eva Hernández és voluntària a Càritas Sant Martí, entitat gestionada des de la Parròquia de Sant Martí de Cerdanyola. A Càritas, Hernández fa tasques de repartiment d’aliments i d’acompanyament a la gent gran quan el casal parroquial està obert. La voluntària destaca el ventall de possibilitats que Càritas ofereix per ser voluntari i posa en valor la implicació dels joves que, segons explica, està augmentant a la ciutat.

“Ser voluntària m’aporta satisfacció en les meves motivacions personals. No es tracta sols de les hores que estic al repartiment dels aliments o amb els avis o fent altres tasques a Càritas, sinó d’estar atenta i oberta solidàriament i cada dia”, remarca.

Eva Hernández. FOTO: Cedida

Eva Hernández. FOTO: Cedida

 

Dolors Tió, Menjador solidari

Una altra de les entitats referents en l’ajuda social a Cerdanyola és el Menjador Solidari que gestiona l’Associació de Persones Amigues de Josep Rosell. Al Menjador Solidari hi treballa com a voluntària la Dolors Tió. Cada quinze dies s’encarrega de fer la compra i prepara els menús que després hauran de fer les cuineres.

“Ser voluntària m’aporta una satisfacció molt gran, m’arriba molt al fons. Jo sempre he sigut així, de ben joveneta ja anava a ajudar a les monges a Sant Joan de Déu i ara, de jubilada, he reprès aquest costum i m’agrada molt”, explica Tió, qui agraeix les paraules dels usuaris del Menjador: “Quan veus que ells estan agraïts i et diuen “quin dinar més bo” et sents molt a gust”.

L'acte en reconeixement del Menjador Solidari Mossèn Rosell l'any 2019. FOTO: Cedida

L'acte en reconeixement del Menjador Solidari Mossèn Rosell l'any 2019. FOTO: Cedida

 

Mariángel Pérez i Joan Sisó, Creu Roja

Una altra secció de la Creu Roja es dedica als programes d’ocupació i ajuda que les persones que ho necessitin trobin feina. A Cerdanyola, la Mariángel Pérez i en Joan Sisó dediquen el seu temps com a voluntaris al Club de Feina. Tots dos es van sumar a l’entitat aquest 2020 abans de l’inici de la pandèmia i treballen millorant l’ocupabilitat dels usuaris de la Creu Roja el amb iniciatives com uns cursos d’informàtica per trobar ofertes de feina.

“Ser voluntari és molt enriquidor perquè saps que pots ajudar les persones que ho necessiten”, assegura Sisó. Per la seva banda, Pérez coincideix i destaca: “Ens permet identificar altres necessitats de l’usuari i així poder ajudar-lo també en altres àmbits”.

Mariángel Pérez i Joan Sisó. FOTO: Mónica GM

Mariángel Pérez i Joan Sisó. FOTO: Mónica GM

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.