El nombre de denúncies per violència masclista al Vallès Occidental va baixar l'any 2020 respecte a l'any anterior. En canvi, van augmentar considerablement les trucades a la línia 900 900 120 d’atenció a la violència masclista.
Un 47,7% més de trucades al telèfon 900 900 120
Segons informa del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO), l’any 2020 es van presentar 1.989 denúncies per violència contra les dones als jutjats dels partits judicials de la comarca, 138 menys que l’any anterior, el que representa una davallada del 6,5%, segons recull l’informe anual Dades de Violència contra les Dones del 2020 elaborat per l‘Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Però mentre el nombre de denúncies va disminuir, les trucades a la línia 900 900 120 d’atenció a la violència masclista van tenir un gran augment: es va passar de les 859 trucades l’any 2019 a les 1.269 l’any 2020, un 47,7% més.
La ratio de denúncies de la comarca és inferior a la provincial (46), catalana (50) i espanyola (62).
"Aquestes dades van en la línia del que han recollit diferents informes i estudis que han abordat l’impacte de la pandèmia sobre la violència de gènere i que consideren que el confinament ha dificultat l’accés de les dones als serveis de suport, com ara els centres de salut, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) o a l’administració de justícia", expliquen des del CCVO. Per contra, la ratio de denúncies de la comarca és inferior a la provincial (46), catalana (50) i espanyola (62).
La consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Míriam Casaramona, explica que “aquestes xifres fan palesa la situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista, que es va veure agreujada pel confinament i per la convivència contínua de les víctimes amb els agressors, juntament amb altres factors relatius a les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària”.
Infografia de la violència masclista al Vallès Occidental. FONT: CCVO
Augment de trucades durant el confinament domiciliari
En el cas del Vallès Occidental, a partir de la tercera setmana del mes de març, es va produir un fort augment de les trucades, coincidint amb el confinament decretat pel Govern de l’estat a partir del 14 de març de 2020. Comparat amb la mitjana de trucades del període 2013-2019, l’increment va arribar a ser del 137% en el confinament i del 167% durant la desescalada. També van augmentar les atencions a les dones en situació de violència masclista als SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) en un 15,9% respecte a l'any anterior.
Tot i la disminució de les xifres absolutes de denúncies, la resta d’indicadors de violència masclista s’han mantingut estables, en nivells molt similars als de 2019: així, 9 de cada 10 denúncies s’han presentat per atestats policials amb denúncia de la mateixa víctima i prop del 73 dels delictes són tipificats com a lesions lleus.
Creixement de la vulneralització de les dones a Cerdanyola.
Al mes de març, Servei de Feminisme i LGTBIQ+ de l'Ajuntament de Cerdanyola explicava que caldrà esperar per fer un balanç definitiu de la situació de la violència masclista a la ciutat, però asseguraven que des de l'inici de la pandèmia s'ha detectat un creixement de la vulneralització de les dones a la ciutat. Quant als casos de violència masclista, el servei cerdanyolenc no ha detectat un augment de casos, però avisen que cal esperar un temps per fer una valoració més realista.
27 les dones mortes per violència masclista des del 2007 al Vallès Occidental
L'any 2020, una dona va ser assassinada al Vallès Occidental. Segons les dades oficials, des de l’any 2007, 27 dones han estat assassinades a la comarca, a mans de les seves parelles o exparelles. "Cal tenir en compte que a la Llei estatal de violència contra les dones no recull altres assassinats amb components de gènere, fet que té conseqüències directes en el recompte de víctimes mortals perquè invisibilitza estadísticament altres tipus de feminicidis com ara el de dones sense relació amb l’agressor o amb una relació efímera o el de dones que es troben el mateix escenari de l’intent d’assassinat", indica el CCVO.
Infografia de la violència masclista al Vallès Occidental. FONT: CCVO
Es deneguen més de la meitat de les ordres de protecció iniciades
El 2020 es van iniciar 369 ordres de protecció als jutjats dels partits judicials de la comarca, una xifra un 20% inferior a la registrada un any abans. Més de la meitat, el 50,9% van ser denegades, una proporció lleugerament superior a la catalana (50,4%) però molt més elevada que l’espanyola (28,8%). Des de l’any 2011, a la comarca, les ordres de protecció denegades superen les adoptades, excepte en el 2017.
L’any 2020 es van adoptar 599 mesures judicials de protecció. Les principals mesures adoptades als partits judicials de la comarca són la prohibició de comunicació (29,7%) i l’allunyament (29,7%) -com a mesures penals- i la prestació d’aliments (10,2%) i l’atribució de l’habitatge (6,3%) -com a mesures civils -.
Infografia de la violència masclista al Vallès Occidental. FONT: CCVO
Es dicta sentència del 12,7% dels processos judicials oberts
Durant l'any 2020 es van dictar 197 sentències per violència de gènere, de les quals el 86,8% van ser condemnatòries. Tot i que el 12,7%% de les resolucions judicials van acabar en condemna, el sobreseïment provisional és la forma de resolució del procediment judicial més comuna, amb el 43,4% del total i l’elevació a l’òrgan competent és la segona forma més habitual d’acabament amb el 31,1%.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.