Les víctimes de l'amiant no cauran en l'oblit. Aquest és l'objectiu del monòlit que s'ha instal·lat entre Cerdanyola del Vallès i Ripollet com a memorial a les persones afectades per l'asbest provinent de la fàbrica Uralita. El monument es va inaugurar el 26 de març davant de desenes de persones, alguns d'ells afectats o familars de víctimes per l'amiant.
L'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya (AVAAC) va organitzar un acte "de memòria i denúncia" per estrenar el memorial. La peça s'ha situat a l'encreuament entre les dues ciutats, en un espai entre la carretera N-150 i l'Avinguda de la Creu Roja. Una de les membres de l'AVAAC va presentar la inauguració recordant la història del sector industrial a Cerdanyola i Ripollet i l'impacte que va tenir l'arribada de la fàbrica Uralita. "Cal recordar la classe obrera que sempre s'hi ha deixat la pell, i en molts casos la vida", van destacar.
Fernando Saavedra, també membre de l'AVAAC, va definir com a "genocidi laboral, social i mediambiental" els efectes de l'amiant sobre els veïnat cerdanyolenc i ripolletenc, afegint que la societat no mereixia "un final així". Referint-se al memorial, va senyalar que havia de ser "un catalitzador del dolor, la injustícia i la impotència per transformar-se en l'esperança i l'energia per seguir lluitant". Tot seguit, Maite, veïna i afectada per l'asbest, va explicar el seu cas com a víctima ambiental, és a dir, aquells qui s'han vist afectats per malalties sorgides de l'efecte de l'amiant tot i no haver treballat mai a Uralita. "Hem hagut de lluitar contra malalties molt greus i afrontar la mort de familiars i amics", va destacar.
Dirigint-se directament al Tribunal Suprem, Maite va demanar que la justicia espanyola donés la raó als afectats per l'amiant i rebutges el recurs d'Uralita a les sentències prèvies. "No demano diners, demano justícia per tornar a creure en ella", va senyalar amb contundència. Seguint en l'àmbit judicial, representants del despatx d'advocats Col·lectiu Ronda, especialitats en casos d'asbestos, van tornar a denunciar que es tracta d'un "genocidi laboral" i van enviar un missatge d'esperança assegurant que "s'està aconseguint justícia poc a poc".
Parlaments de l'AVAC i el Col·lectiu Ronda.
A l'acte hi van assistir veïns i veïns de Cerdanyola i Ripollet, incloent el doctor cerdanyolenc Josep Tarrès, expert en la detecció de malalties relacionades amb l'amiant, i els alcaldes d'amdues ciutats: Carles Escolà i José Maria Osuna. La descoberta de la placa commemorativa al final de l'acte va deixar llegir l'escrit que hi figurarà de forma permanent: "Ripollet i Cerdanyola del Vallès als treballadors i treballadores de la fàbrica Uralita i als veïns i veïnes víctimes de l'amiant".
