El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquest dijous que es preveu la sortida d'entre 440.000 i 500.000 vehicles entre les 15 h del divendres 26 i les 15 h del dissabte 27. Aquesta serà la primera operació especial de mobilitat elevada des de l'inici de les restriccions per la pandèmia de la COVID-19 el març del 2020.
Hi haurà agents de trànsit a les carreteres amb controls preventius a conductors de cotxes i motocicletes. Ha recordat que no estan permeses les reunions a domicilis amb persones de fora de la bombolla de convivència i que les trobades es limiten a un màxim de sis persones en espais públics a l'aire lliure i sis en espais públics tancats.
"És complicat predir el comportament de la mobilitat a la Setmana Santa", ha reconegut Sàmper, que ha explicat que hi ha "diferents condicionants" que s'han tingut en compte per tal de fer l'estimació.
El context de confinament perimetral, la limitació de la bombolla de convivència, el confinament nocturn i el teletreball són elements que podrien fer avançar o endarrerir alguns desplaçaments, de la mateixa manera que les vacances escolars. També podrien provocar un esponjament de les sortides i retorns.
Amb aquests condicionants, les dades de la previsió han sortit dels 501.000 vehicles que van sortir per la Setmana Santa del 2010, que "va coincidir en el calendari", ha dit Sàmper. Els 440.000 s'han marcat tenint en compte l'increment del 60% de la mobilitat amb el relaxament del confinament comarcal, que es va quedar un 12% per sota dels valors que hi havia abans de la pandèmia.
Els horaris més conflictius previstos seran divendres 26 de 14 hores a 21 hores i dissabte 27 de les 11 hores a les 14 hores. El divendres a la tarda les vies amb més retencions seran la C58 a Montcada i Reixac i Sant Quirze del Vallès, la B30 a Barberà del Vallès, l'AP7 a Cerdanyola, Barberà del Vallès i El Papiol i la C17 a Parets del Vallès. Dissabte 27 al matí les vies més lentes seran la C35 a Sant Celoni, la C32 a Sant Boi de Llobregat, l'N340 a Vallirana, Vilafranca del Penedès i l'Arboç i la C31 a Sitges.
Col·lectius vulnerables
Hi ha hagut dos accidents amb víctimes mortals de col·lectius vulnerables. Es tracta de la col·lisió entre una furgoneta i un ciclista a la T-318 a Pratdip i un motorista i un tractor a Anglesola.
Sàmper ha volgut fer "un toc d'atenció" pel fet que dels 17 morts enguany a les carreteres catalanes, 14 han estat víctimes de col·lectius vulnerables, en concret 9 motociclistes, 2 ciclistes i 3 vianants. Per això ha fet "una crida a la bona conducció".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.