El Parc Taulí ha atès aquest any 110 persones amb algun trastorn de conducta alimentària. Una xifra que s'ha duplicat, sobretot, després de la pandèmia. Els trastorns de conducta alimentària (TCA) són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per alteracions en la forma de pensar, sentir i comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes o la figura d’un mateix.
Tot i que és un trastorn que afecta, majoritàriament, joves adolescents d’uns 15 anys, cada vegada hi ha més casos de pacients amb 8 o 9 anys o persones en edat adulta, fins i tot, amb 60 anys. El psicòleg i especialista en TCA del CSMIJ del Parc Taulí, Alfredo Aguilar, ha assegurat que “els trastorns de conducta alimentària estan a totes les edats. Són trastorns més freqüents en dones que en homes i no diferencien en adults o joves. Però el problema és el tabú, que encara existeix en la nostra societat, i que envolta les persones que els pateixen. Això provoca un rebuig i una negació a l’hora de demanar ajuda a un especialista, i quan ho fan, és massa tard i la recuperació és molt més lenta”.
És per això, que els professionals del Parc Taulí han insistit en la importància de la prevenció “promocionant des de molt petits els hàbits saludables més enllà de la piràmide i explicant que no hi ha aliments bons o dolents. I l’esport ha de formar part de la nostra vida, però amb una finalitat lúdica”.
La detecció precoç del TCA també és molt important per garantir una evolució més positiva del pacient. I, en aquest punt, s’ha destacat la complicitat amb els professionals de l’atenció primària, dels centres escolars i de les famílies per detectar o informar dels possibles casos de risc per poder fer una avaluació i una actuació ràpida del trastorn de conducta alimentària.
L’any passat va entrar en funcionament al Centre de Salut Mental Infantojuvenil del Parc Taulí el nou servei d’Hospital de Dia per a adolescents i joves amb Trastorns de Conducta Alimentària.
Aquest nou dispositiu, destaquen, ha millorat la qualitat assistencial dels pacients amb TCA perquè han rebut una intervenció molt més específica, amb professionals de diferents perfils especialitzats en trastorns de conducta alimentària, com psiquiatres, psicòlegs, infermeria especialitzada en salut mental, tècnic auxiliar d’infermeria, docència, terapeutes ocupacionals i treball social.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.