El primer Simposi Internacional d'Arts en Salut ha acollit la presentació de la proposta El cos és el meu enemic, una iniciativa creada conjuntament pel Museu d'Art de Cerdanyola i el CAP Canaletes amb la intenció de d'aportar informació al jovent sobre salut a través de l'art.
La directora del CAP, Cristina Cabistañ, i el director del museu, Txema Romero, van presentar el projecte que té l'objectiu de donar eines i aportar, a través de l’art, informació adequada per gestionar el malestar que poden generar els canvis físics i emocionals propis de l’adolescència. El simposi va ser organitzat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), amb la col·laboració de l’Arts in Health International Foundation (AiHIF).
8 sessions grupals
Els i les adolescents que participen en el projecte son reclutats des del CAP i, repartits en dos grups de 15 persones, participen en 8 sessions grupals on es tracten temes com l’autoimatge, l’autopercepció i la nutrició, a més de les substàncies addictives, la importància de l’esport i la son i el descans. El programa inclou també una avaluació per poder valorar els resultats obtinguts.
“Es tracta d’una intervenció feta des de l’entitat sanitària, per donar resposta a les necessitats de salut, però fruit d’un treball conjunt i amb continguts creats des del museu”, va explicar la directora del CAP, qui va apuntar que el museu és el “vehicle” per arribar als adolescents. Per la seva part, Txema Romero va especificar que les sessions són definides des de l’equip d’atenció primària i que els professionals del museu, especialitzats en mediació cultural i en l’obra d’art com element que pot ajudar, generen els continguts.
"Un actiu més de salut"
Els nous rols professionals integrats a l’equip d’atenció primària han tingut un paper destacat en aquesta iniciativa, com referents en benestar emocional i nutricionistes.
Segons Cristina Cabistañ, l’objectiu d'aquest projecte un cop finalitzat i avaluat, és "incorporar-ho com un actiu més de salut" i poder-ho "prescriure des de qualsevol consulta d’atenció primària de Catalunya”. Així mateix, el director del museu va posar èmfasi especialment en la importància d’unir les mirades de professionals de diferents sectors i amb experteses diverses, per poder cocrear i generar conjuntament, entre tot l’equip del museu i el del CAP.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.