La UAB segueix entre les 200 millors del món en el rànquing mundial CWUR, tot i baixar posicions

L’edició de 2019-2020 del Center World University Rankings també sitúa la UAB en el segon lloc entre les universitats espanyoles

La consultora dels Emirats Àrabs Units Center World University Rankings (CWUR) situa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en la posició 195 d’entre les 200 millors universitats del món en la seva edició de 2019-2020, i la col·loca en la segona posició entre les espanyoles, només per darrere de la Universitat de Barcelona, que obté la posició 129.  

La consultora CWUR avalua 20.000 centres d’ensenyament superior, el que la converteix en el rànquing d'universitats més extens a nivell global, i alhora sitúa la UAB dins de l’1% amb les millors universitats del món, segons informa l’equip de premsa de l’Autònoma. D’altra banda, el rànquing situa la UAB en la posició 143 mundial en producció investigadora, i obté una puntuació global de 78,8 punts.

Ara bé, en l’edició del 2018-2019 la UAB ocupava el lloc 152 en el mateix rànquing, i la UB el 87; el que significa que totes dues han baixat de posicions, tot i continuar liderant les universitats espanyoles.

Precisament aquest passat mes de maig, el claustre de l’Autònoma alertava que la falta de finançament públic en posa en perill el funcionament, i la rectora de la universitat, Margarita Arboix, avisava que la universitat es troba en una situació “límit i insostenible”. Des del 2011, la UAB té el pressupost congelat, i aquest fet se suma a la incapacitat de poder renovar el personal docent, que ja arriba als 56 anys d’edat mitjana

Les universitats que lideren el rànquing internacional CWUR

L’edició de 2019-2020 del rànquing de les millors universitats del món està liderada, com és habitual, per la Universitat de Harvard, seguida pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i per la Universitat d’Stanford, tots tres centres als EUA, país que acumula 8 universitats dins del top 10 des que el rànquing va començar l’any 2012.

Els segueixen, en la quarta i cinquena posició, les universitats britàniques de Cambridge i Oxford. Precisament, la Universitat de Cambridge ha estat la millor d’entre les universitats públiques per sisè any consecutiu.

A la classificació, segueixen la Columbia University, Princeton, Berkeley, Pennsylvania i, tancant les 10 millors, la University of Chicago.

Les 10 universitats que lideren el rànquing internacional realitzat per CWUR

Les 10 universitats que lideren el rànquing internacional realitzat per CWUR

Els set indicadors considerats pel rànquing del CWUR

Però, en quins criteris es basa aquesta institució dels Emirats Àrabs Units? Per mesurar la posició de cada centre, el CWUR considera els següents set indicadors:

  1. La qualitat de l'ensenyament, mesurada pel nombre relatiu d'alumnes que han obtingut premis internacionals (15% de la valoració final).
  2. L'ocupabilitat, mesurada pel nombre relatiu d'alumnes que actualment ocupen un lloc de direcció en grans companyies (15%).
  3. La qualitat del professorat, mesurat pel nombre d'acadèmics que han guanyat grans premis internacionals (15%).
  4. El nombre d'articles publicats (15%).
  5. El nombre d'articles apareguts en revistes de primer nivell (15%).
  6. El nombre d'articles apareguts en revistes de gran impacte (15%).
  7. I finalment, el nombre d'articles d'investigació més citats (10%).