L'Hospital Ernest Lluch s'aproparà més a ser una realitat de seguida que els terrenys siguin cedits a la Generalitat. És una de les conclusions que s'extreuen de l'acte organitzat per l’agrupació de Junts per Ripollet el 2 de juliol, que va convidar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’exconsellera de Salut, Marina Geli i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral.
Cerdanyola del Vallès també va col·laborar en l'organització de l'acte en ser un dels municipis que es beneficiaran de l'hospital juntament amb Badia, Montcada i Reixac i Barberà del Vallès.
Traves d'adquisició de terrenys i de gestió
Durant l'acte es va deixar clar que l’Hospital Ernest Lluch forma part de l'agenda política: "Som aquí per a refermar el compromís del Departament de Salut perquè tiri endavant", va declarar Argimon, tot assenyalant que està "planificat i tenim els diners reservats". Tot i això, es va destacar que la construcció de l'hospital s'ha endarrerit per dificultats de gestió urbanística, per la crisi econòmica i per la crisi de la Covid-19.
Intervenció d'Argimon sobre l'Hospital Ernest Lluch. FOTO: Cedida
Al respecte, Argimon va assenyalar prioritats: “Cal que la Generalitat disposi dels terrenys, perquè, si no és així, no pot construir-hi, ni tan sols encarregar un projecte ni posar-ho al pressupost”. Per la seva banda, els ajuntaments estan preparant un "protocol de treball conjunt" amb Salut i Antoni Morral creu que hi ha "predisposició" i que el procés "s'està accelerant". Si més no, Morral destaca l'adquisició dels terrenys és "complexa": "Una part important dels terrenys són de l’AMB, que els va expropiar en el seu moment".
Procés accelerat
Pel que fa a la gestió urbanística, es troba en l’ordre del dia de la Comissió d’Urbanisme la necessitat de perimetrar al 100% els sòls on es construirà l'hospital: "Sembla que a finals d’any o principis de l’altre ja estarà aprovat i en disposició de ser cedit”, segons Morral. Un cop cedits els terrenys, serà responsabilitat de la Generalitat fer la partida pressupostària, el pla funcional, el projecte executiu, licitar l’obra, fer l’obra i posar l'hospital en marxa.
"Esponjar el Parc Taulí"
El nou hospital serà gestionat pel Parc Taulí i l’ICS i servirà per a atendre malalties més freqüents i menys complexes, mentre que els casos més greus es continuaran derivant al Parc Taulí. En concret, es preveu que assumeixi convalescències, cirurgia major ambulatòria -que permet el pacient tornar a casa seva el mateix dia o en 24 hores, diagnòstics per la imatge, radiologia, ecografia, ressonància magnètica i tacs.
Acte de Junts per Catalunya sobre l'Hospital Ernest Lluch. FOTO: Cedida
L'exconsellera Marina Geli va assenyalar que l'Hospital Ernest Lluch cobrirà les necessitats "d'equilibrar el sistema hospitalari" i "esponjar el Parc Taulí": "Els dos Vallès són tan potents com Barcelona ciutat, però no estan ben servits en l’àmbit hospitalari". Geli va concloure estimant que "un 70% de l’activitat que ara li arriba d’aquesta part del Vallès al Taulí es podrà fer al nou hospital".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.