La periodista cerdanyolenca Andrea López-Tomas ha presentat aquest dissabte 30 de desembre al Casal Popular La Flama l'exposició fotogràfica "El setge de Palestina", realitzada durant la seva estada com a corresponsal d'El Periódico a l'Orient Mitjà. Es tracta d'un recull de 15 fotografies de denúncia i resistència de la població palestina que aporten perspectives locals del conflicte amb Israel a Cisjordània.
L'essència més humana
Els atemptats de Hamàs a Israel del passat 7 d'octubre van desencadenar una forta escalada de tensió en el conflicte entre Israel i Palestina, que ha provocat la mort d'almenys 20.000 persones de la Franja de Gaza, la gran majoria civils, a mans de l'exèrcit israelià. López-Tomas exposa quinze de les històries que més l'han impactat durant la seva estada, que il·lustren la manera com la població palestina està experimentant un "setge" en mans del govern d'Israel: "És un setge que impacta a tots els àmbits de la seva vida, en l'àmbit vital, de relacions socials, d'atenció mèdica, d'habitatge i de moviments", segona la corresponsal.
Inauguració de l'exposició fotogràfica "El setge de Palestina". FOTO: Nora MO
López-Tomas ha volgut donar a conèixer, tant en les seves imatges com en els seus articles, històries que transmeten l'essència més humana "de voler viure amb dignitat". Des de la seva perspectiva, la periodista treballa amb la intenció de "posar nom i cares a les xifres de població" per a poder-hi empatitzar millor. Per això explica històries com la del camp de refugiats de Yenin, al nord de Cisjordània, un dels llocs on més es pateixen atacs de l'exèrcit d'Israel entrant al camp de manera diària. "Al costat tenen un cementiri amb forats buits, com si tinguessin assumit el seu destí", explicava l'Andrea.
Una de les històries que més ha marcat a la periodista i que també explica a l'exposició és la de dues organitzacions de dones, palestines i israelianes, que creuen el mur per a brodar plegades. Es tracta de dones que han vist que la violència armada no porta enlloc i que volen un futur sense mort pels seus fills.
Deshumanització del poble palestí
Segons ha pogut apreciar l'Andrea, després de 75 anys de conflictes incessants i de dècades de mort, "la gent no vol marxar de Palestina, senten un vincle fort per la seva terra". En aquest sentit, durant la presentació de l'exposició López-Tomas ha volgut valorar la feina dels periodistes locals, els únics que treballen des de dins de la franja de Gaza, en tant que els periodistes internacionals no hi poden accedir.
Inauguració de l'exposició fotogràfica "El setge de Palestina". FOTO: Nora MO
En el temps que hi ha estat de corresponsal, la cerdanyolenca s'ha pogut fer una idea de com es comporten tots dos bàndols. "Als mitjans d'Israel no veuen les imatges que veiem nosaltres d'infants palestins morint", explicava, una deshumanització dels palestins que arriba fins al punt de no diferenciar-los amb els integrants de Hamàs. "Els israelians no distingeixen entre Hamàs i palestins", sentenciava la periodista, retratant així una zona amb dos pobles cada cop més separats.
Respecte del suport internacional indiscutible del qual Israel va gaudir als inicis del conflicte d'octubre, López-Tomas troba "sorprenent" com el món es va bolcar amb Israel convertint-lo en un país "intocable al qual no se li exigeix res". Per a la periodista, aquesta manca als drets humans per les massacres en hospitals i la neteja ètnica que Israel ha expressat estar cometent "ens passarà factura durant molts anys".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.