El GREC: 3 anys de preservació i difusió de la memòria històrica de Cerdanyola

El GREC vol tornar a la presencialitat de les seves activitats amb exposicions temàtiques i presentacions per treballar la memòria oral

Cerdanyola del Vallès és una ciutat amb molt potencial històric. Així ho demostra el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) amb tota la documentació que ha adquirit fins ara. 

El GREC va néixer fa tres anys de manera altruista per vetllar per la memòria històrica del poble. "Vam detectar que hi havia una necessitat de fer pedagogia entre els veïns i veïnes i posar en valor la història de Cerdanyola" expliquen Maria Pi, secretària del grup, Encarna Albella, presidenta i Lluís Mimó, tresorer. Per això, el GREC salvaguarda el patrimoni documental en mans d'institucions, famílies o veïns de la ciutat i en fa difusió. 

"El que passa avui serà història d'aquí a cent anys i, si nosaltres aconseguim que la ciutadania i els joves tinguin sentiment de pertinença, els agradarà saber el que va passar", expliquen. "Per exemple, els fills de les famílies que viuen a la carretera N-150, sabran què ha passat durant aquest procés participatiu gràcies al fet de documentar-ho tot, i això dona consciència de ciutat". 

Activitats 

El GREC ara vol tornar a la presencialitat de les seves activitats. Enguany, el grup farà exposicions temàtiques i també presentacions per poder donar veu als testimonis que hagin viscut a Cerdanyola durant el segle passat i començar a treballar, així, la memòria oral. 

El repte, diuen, és aconseguir els recursos suficients per poder desenvolupar l’activitat i fer una tasca de base establint un conveni de pràctiques amb els estudiants de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents de la UAB. "Ho vam reclamar a l’Ajuntament en prepandèmia, durant la pandèmia i ara, a la postpandèmia, ho seguim reclamant", afirmen. 

No obstant això, una de les fites que han aconseguit és una petita subvenció que permetrà posar en marxa noves línies d'activitat. A més, el GREC compta amb el suport de l'Ajuntament des del primer dia amb l'espai al Museu de Ca n'Olivé. 

A la mostra, el GREC presenta un recull de documents de diferents fons, tots ells referents a la història del museu | Cedida

Una exposició del GREC on van presentar un recull de documents de diferents fons, tots ells referents a la història del museu | Cedida

Creació de la Taula de Patrimoni

Un altre aspecte important va ser la creació de la Taula de Patrimoni conjuntament amb els Amics del MAC, CRAC, La Constància i AFOCER per posar en marxa de forma conjunta els projectes més ambiciosos. 

"Ens preocupa la intervenció que s'està fent a la Torre Vermella perquè es posa en perill el valor exterior i interior de l'immoble", diuen els representants del grup de recerca. "Per això, refarem els usos de la Torre Vermella per posar-los a la Casa Llopis, si hi ha possibilitat de recuperació, perquè Cerdanyola està molt mancada d’infraestructures culturals". 

A curt termini, el GREC també vol protegir el patrimoni del cementiri de la ciutat, fer un replantejament del personal dels museus i incrementar els recursos destinats a aquests museus. 

Fons documental

El grup funciona mitjançant les donacions de les famílies, institucions o veïns de la ciutat que conserven algun tipus de documentació històrica relacionada amb Cerdanyola. A més, el procés de preservar un document no és fàcil, afirma el grup.  

Per exemple, "amb un paper del 1900, primer s’ha de mirar l’estat físic i s’intenta deixar-ho el més net possible i posar-lo dintre d’un dossier de paper neutre i que permet guardar la documentació a llarg termini". Després, expliquen, s'ha d'interpretar el contingut del paper i s'ha de fer la catalogació pertinent ubicant-lo en un espai i temps demogràfic i cultural. 

La donació més important i més voluminosa amb la que compta el GREC és la de la família Mimó. Aquest va ser el primer arxiu dipositat a les instal·lacions municipals. Mimó va arribar a ser alcalde de Cerdanyola durant els anys de la República i també es va convertir en el primer historiador i cronista de la ciutat. El seu arxiu es compon dels documents que va salvar de ser destruïts durant els primers dies de la Guerra Civil, quan es va cremar l'Església Vella de Cerdanyola.

Algunes de les últimes de les donacions rebudes són les de la família Albiñana, amb fotografies històriques, Isabel Giménez, amb cartells històrics, la família Navarrete, amb material dels Yaks, i la família Sisquella amb fotografies històriques del Cerdanyola Club d'Hoquei. ​

L'arxiu documental del GREC es pot consultar en aquest web

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.