Collserola va rebre 6,4 milions de visitants durant el 2021. És la xifra més elevada de la seva història, i des del Parc Natural ho atribueixen a la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure a causa de la pandèmia. De fet, aquest 2022 la xifra d'usuaris baixarà i la previsió indica que s'acabarà l'any amb més de 5 milions de visites. Tot i això, és superior als anys anteriors a la Covid-19. El 2018, es van rebre uns 4,7 milions d'usuaris.
L'elevada presència humana és un dels reptes que afronta Collserola, ja que en alguns moments pot posar en perill l'ecosistema natural del gran pulmó verd de l'Àrea Metropolitana. "Aquests indicadors requereixen un nou model d’ús públic que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la millora paisatgística", destaca el Consorci del Parc Natural de Collserola. EN aquest sentit, assenyalen el el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola, que busca concentrar els visitants en determinats àmbits.
L'objectiu principal és la gestió sostenible de l’ús social del Parc, per mantenir i millorar les condicions ambientals de l’espai protegit. Concretament, es treballa pequè la preservació de la biodiversitat, la conservació dels processos ecològics i el manteniment i la millora del paisatge puguin ser compatibles amb el gaudi, la salut, el lleure, l’esport i el coneixement de l’espai natural per part de la població metropolitana.
Reduir la pressió humana en les zones més sensibles
Així, el pla especial aborda dos principals àmbits:
- Reforçar la xarxa d’infraestructures per a l’ús públic, de manera que les activitats es concentrin en determinades àrees i itineraris, preferentment a la perifèria, i es redueixi la dispersió de les visites al Parc. En aquest sentit, es determina una xarxa de camins per a l’ús públic, per tal de concentrar les activitats fora de les zones més sensibles del Parc.
- Prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l’interior del Parc: modular l’accés a l’espai protegit per mitjans no motoritzats i fer que el Parc es relacioni amb altres espais oberts metropolitans.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.