Eduard Torres: "Els estudiants necessiten que algú els demani què és el que realment els apassiona”

Entrevistem a l'enginyer i cerdanyolenc Eduard Torres, que ha creat l'app Univrs amb l'objectiu d'ajudar els joves estudiants a descobrir el seu grau ideal

Univrs és la primera app mòbil que facilita l'accés a l'oferta formativa universitària, amb l'objectiu d'ajudar els joves estudiants a descobrir el seu grau ideal. L'empresa va ser seleccionada per a formar part del programa Traction de Lanzadera, acceleradora valenciana impulsada pel president de Mercadona, Juan Roig. Neix de la mà de Mireia Soler, dissenyadora, i del cerdanyolenc Eduard Torres, enginyer en telecomunicacions, i a qui el TOT ha entrevistat perquè ens expliqui com ha anat tot el procés. 

 

Què és l'app Univrs?

Univrs és una aplicació pensada pels estudiants més joves que reuneix tota l'oferta dels graus universitaris d'Espanya. A més, disposa d'un foro on els estudiants poden parlar entre ells i un test vocacional amb preguntes molt simples i que es contesta a l'estil de Tinder (lliscant de dreta a esquerra) i que recomana a l'estudiant els graus que més s'ajusten al seu perfil. L'objectiu és intentar facilitar el futur acadèmic dels estudiants que estem una mica perduts.

Parles en primera persona. A tu et va passar?

Tant jo com els cofundadors (la Mireia i l'Arnau) vam patir aquesta dificultat. Jo sempre havia volgut ser enginyer i quan vaig anar al Saló de l'Ensenyament vaig sortir d'allà volent ser director de cinema (riu). També m'he inspirat en el meu germà, que justament aquest any es presentava a la Selectivitat i tenia la sensació que hi havia molta oferta, però no sabia què estudiar. Així que vam decidir que, mitjançant la tecnologia, volíem ajudar als estudiants.

I qui és Eduard Torres avui?

Vaig estudiar Enginyeries de Telecomunicacions i després vaig fer un màster d'Innovació. Amb aquest perfil d'enginyer i d'administració vaig entrar a treballar en una consultoria per a banca i grans empreses i això em va servir moltíssim per aprendre en l'àmbit de gestió de projectes i en l'àmbit de direcció d'equips. Així que, finalment, amb tots aquests coneixements i aquest "run-run" que tenia dins del cap d'ençà que vaig acabar la carrera que hi ha gent que realment es presenta a la Selectivitat sense saber que estudiar, vam decidir crear aquest projecte.

Creus que fan falta més ajudes referents a l'orientació per als estudiants joves?

Sí. L'enquesta que va sortir l'any 2019 ja deia que el 47% dels estudiants que es presenten a la Selectivitat ho fan sense saber què estudiar perquè hi ha una oferta de 4.000 graus universitaris només a Espanya. Amb una oferta tan àmplia i aquesta edat complicada de molts canvis fa que sigui difícil prendre aquesta decisió. A nosaltres ens han arribat a dir que els orientadors dels centres educatius no tenen ni els recursos ni el temps necessari per orientar els alumnes. L'oferta no està ben publicada, costa trobar la informació... Nosaltres hem fet una tasca de buscar manualment tota la informació de cada un dels graus existents i ens hem trobat amb una manca d'informació en alguns dels portals de les universitats. A Catalunya, això dels portals públics ho tenim bastant bé, però a altres comunitats notem que encara falta molt de treball per fer.

I a vegades, els estudiants que comencen un grau l'acaben deixant al cap de dos anys perquè se n'adonen que no és el que realment els agrada...

Exacte. També hem notat que hi ha persones que agafen uns estudis condicionats per les sortides laborals, pel sou o per pressions familiars. Els estudiants també necessiten que algú els demani què és el que realment els apassiona. També ens hem trobat amb casos que han pensat que una carrera és molt difícil per ells, sobretot en el sector femení i les enginyeries, per exemple. I aquí també hi ha molta tasca a fer per aconseguir trencar mites com aquest.

Vau desenvolupar el projecte durant el confinament. Què hi va tenir a veure la Covid-19 en la idea de crear aquest projecte?

Ja feia tres anys que aquesta idea em voltava pel cap i quan va arrencar tot això de la Covid, ho vam veure clar. Quan es va cancel·lar el Saló d'Ensenyament del 2020 vam aprofitar que estàvem tancats a casa per ajuntar-nos per videotrucada i començar el projecte. Les tres primeres setmanes ja vam treure una primera versió només per Catalunya i perquè veiem que era molt necessari.

L'aplicació va arribar a les 5.000 descàrregues quan va finalitzar la selectivitat i després va ser seleccionada per a formar part del programa de Lanzadera. Com va ser tot aquest procés?

Vam llançar l'aplicació quasi sense cap repercussió mediàtica, però amb Instagram vam començar a tenir cada vegada més seguidors que ens demanaven consell. Durant el mes de la Selectivitat estàvem envoltats d'un caos de mails als quals havíem de donar resposta. Així, de mica en mica la gent es va anar interessant i vam decidir també presentar la nostra candidatura a Lanzadera. Els va encantar. A més, el que valora més el programa és la persona i l'equip que hi ha al darrere.

Us esperàveu aquest èxit?

La veritat és que no perquè només vam fer una petita campanya de publicitat a Facebook. I aquest any encara estem molts més contents perquè hem arribat a les 30.000 descàrregues, que és el 15% dels estudiants que es presenten a la Selectivitat. A més, ahir vam entrar al top 9 de les aplicacions de l'Apple Store.

Ara, quin és el pròxim pas?

Volem continuar treballant amb tot el tema dels foros perquè creiem que crear una comunitat on els estudiants puguin parlar entre ells i compartir els seus dubtes és molt valuós. És una manera de que tots comparteixin les mateixes pors. També volem posar en marxa una mena de "packs" d'orientació perquè els alumnes estiguin en contacte també amb psicòlegs i pedagogs i trobar el grau que els encaixi amb les seves personalitats. És veritat que tenim el test i que funciona molt bé, però hi ha alguns perfils a qui els sortia enginyeria, física i veterinària a la vegada. Per això estem treballant en aquesta línia i donar més suport a l'orientació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.