Comença la vacunació conjunta de la grip i la covid-19 a les residències de gent gran

La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord ha donat el tret de sortida aquest dimecres 27 de setembre

La campanya de vacunació simultània contra la grip i la covid-19 per a les persones amb risc de patir complicacions de salut ha començat aquest dimecres 27 de setembre al matí a la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, compresa per les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Barcelonès Nord

La primera fase de la campanya s’allargarà tres setmanes i inclou la gent gran que viu en residències, pacients amb atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Coincidint amb les primeres injeccions, els departaments de Salut i de Drets Socials han remarcat la importància de vacunar-se "com a barrera per evitar epidèmies".

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit avui que per aquesta campanya de vacunació 2023-24 “l’objectiu és que es vacunin el màxim de persones i de professionals també, de tot el sistema de salut i socials, perquè en són els cuidadors”. I ha detallat: “Ens agradaria que el 75% de les persones vulnerables estiguessin vacunades”.

 

Campanya de vacunació de tardor 2023-24, de grip i de COVID-19

Pel que fa a la resta dels col·lectius a qui es destina la vacunació de la grip i de la COVID, està previst que sigui a partir del 16 d’octubre quan es posi en marxa: s’adreçarà a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics.

Enguany, també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

 

On es vacunarà cada persona?

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions rebrà l’administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s’administren principalment als centres d’atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

Repartits per tot el territori català, els CAP són l’entorn habitual de les vacunacions perquè són molt accessibles a la població, però s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional (PVP) per facilitar encara més la vacunació fora dels horaris dels CAP, com són els dissabtes. I a l’hora de demanar cita, la persona podrà triar entre el CAP o el PVP de la seva regió sanitària.

En aquest punt, Dolors Heras Fortuny, infermera del Grup de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), ha dit que “vetllem per facilitar l’accés a la vacunació a tothom, perquè sigui fàcil especialment mirant de solucionar els problemes d’escletxa digital de les persones grans”. Per això, facilitaran que tota persona que s’acosti al seu CAP, dels grups indicats per vacunar-se i que tingui incidència en demanar cita, es pugui vacunar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.