Cerdanyola homenatja les víctimes de la violència masclista i demana polítiques de prevenció

Cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra les Violències Mascliste

Cerdanyola del Vallès ha viscut el 25 de novembre entre reivindicacions, homenatges i activitats de conscienciació per commemorar el Dia Internacional de les Violències Masclistes. El matí de divendres es va fer l'acte central amb la participació de diferents entitats, i a la tarda es van concentrar decenes de persones a la plaça de l'Abat Oliba per recordar les dones assessinades aquest any. 

Records i reivindicacions

Durant el matí de divendres 25, la plaça de l'Abat Oliba va acollir una acció simbòlica en homenatge a les dones i infants assassinats víctimes de la violència masclista a tot l'Estat durant aquest 2022. 79 cadires buides s'han col·locat a la plaça i han recordat que mai més seran ocupades per culpa de la violència masclista. La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, ha obert l'acte centra del 25-N fent referència a les vides que ha aturat aquesta xacra. "Cal que augmenti la suma de persones que surten al carrer el 25 de novembre", ha dit Urbano, qui ha assegurat que el govern de la ciutat continuarà treballant amb aquest objectiu i ha fet una crida a la col·laboració de la ciutadania: "Us necessitem per lluitar contra aquesta violència mostra un número de víctimes que augmenta cada dia".

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Mónica GM

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Mónica GM


Després de la regidora, dues alumnes de l'institut Banús han llegit el manifest del Dia Internacional contra les Violències Masclistes. El text es va aprovar el dia abans en la sessió del Ple Municipal amb el suport de tots els partits polítics. El manifest reconeix com "la violència masclista té moltes formes i l'impacte en les seves vides depèn, en gran mesura, de la garantia d'accés a drets bàsics per a la seva reparació". El text també posa el focus en la concepció del poder dels homes sobre les dones que porta a situacions de violència masclista, així com la responsabilitat de les "polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d'estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial".

Música i dansa per sensibilitzar

L'acte ha continuat amb l'actuació del professorat de l'Escola de Música Aulos interpretant la cançó 'Puerta violeta' de Rozalén. Una cançó que s'ha convertit en un emblema de la lluita contra la violència masclista i l'alliberament que suposa per a les dones sortir de les situacions de violència. L'art ha continuat sensibilitzant de la mà dels alumnes de l'Institut Banús, que han realitzat una performance per fer reflexionar el públic assistent. En paral·lel, la Creu Roja local ha instal·lat un mural participatiu on la gent de Cerdanyola ha penjat reflexions, desitjos i experiències al voltant de la violència masclista.

 

 

Llenguatge tèxtil reivindicatiu

La reivindicació ha continuat a la tarda amb el lema 'Ens volem vives', que ha decorat els arbres de la plaça de l'Abat Oliba estampat a partir de cordills de llana de color violeta. També s'ha instal·lat una taula on es podien escriure en un paper en blanc dedicatòries 'Per les que no hi són'. Han estat activitats organitzades per les integrants de l'entitat Cerdanyola Educació Feminista, que a partir de les 18.30 h iniciat els actes reivindicatius de la tarda.

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Nora MO

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Nora MO

 

En primer lloc, han fet la lectura d'un discurs reivindicatiu destacant algunes dades rellevants, com que el 89% de la violència que reben les dones és psicològica, o que el 43% de dones atacades per la seva integritat sexual són menors d'edat. Per desfer aquestes "dades esfereïdores", les dones de CEF aposten per models de coeducació que ajudin a potenciar nous models de masculinitat per aconseguir que "totes les persones es puguin sentir segures al carrer portant la roba que portin, vagin per on vagin i anant begudes o no".

També han parlat personalitats de Cerdanyola com l'Encarna Linares, que en nom de La Constància ha fet també la seva reivindicació des de la cultura, citant un poema de Mireia Calafell que diu en un dels seus versos: "Mil anys més estem repetint el mite de Dafne". La regidora d'En Comú Podem, Cecilia Collado, ha parlat de la violència de gènere en la política demanant "no vull ser valenta, vull ser lliure".

Més dones han fet escoltar les seves reivindicacions a l'escenari. Tres d'elles han llegit poemes sobre els tabús de fer-se gran sent dona, de la menopausa i del bon comportament arquetípic que la societat ha imposat sempre a les dones. A més, una cerdanyolenca ha pres el micròfon per fer evident la seva sensació de manca de seguretat als carrers de Cerdanyola.

Espelmes i homenatges a les víctimes

Després dels parlaments s'ha procedit a encendre espelmes i col·locar-les al costat un 77 pintat al terra per recordar les dones víctimes d'homes en aquest any. També s'ha fet un emocionant minut de silenci

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Nora MO

Homenatge a les dones i els infants víctimes de la violència masclista. FOTO: Nora MO


La música també ha tingut un paper important la tarda del 25N, primer amb el concert de Xavi Rizzo, que ha interpretat clàssics de Luz Casal, Tina Turner o el I will Survive de Gloria Reinols. La impresionant veu de la soprano Alexia Vazquez ha posat el fermall a l'acte interpretant amb molta emoció temes que han deixat al públic bocabadat. Per acabar, totes les assistents han cantat plegades la Cançó per fer camí

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.