Carme Arché, regidora de Promoció de la Salut, Gent Gran i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, analitza avui en aquesta entrevista amb el TOT en quin moment de la pandèmia es troba la ciutat i explica com es van viure els mesos de pandèmia a les residències.
En quin moment de la pandèmia es troba la ciutat? El risc de rebrot, segons dades de la Generalitat, està per sobre dels 900 punts i de casos de Covid-19 ara mateix surt que són més de 1.800. Teniu aquestes xifres?
Les xifres són les que rebo de les directores dels CAP. Ara mateix, les darreres dades que tinc indiquen que són 1.254 casos confirmats per PCR i que en el risc de rebrot hem baixat. Estem en uns 262 punts i fa una setmana estàvem a 444. És cert que malgrat com estem, potser Cerdanyola no és dels pitjors municipis. Per tot el que estem tornant a viure, ara mateix a la ciutat no estem malament, però això varia moltíssim cada dia. Sí que és veritat que també tenim molts grups escolars confinats però s'està controlant des dels CAP i s'està fent un cribratge important de rastreig.
Pel que ens comenten els usuaris i escoltem dels treballadors dels CAP, la situació és complicada perquè les llistes d'espera són llargues, costa contactar amb els centres... Quina és la situació real?
És cert que van sobresaturats, però a mi m'agradaria que quedés molt clar que això és competència total de la Generalitat. Estic una mica disgustada, no parlo de persones ni ho focalitzo amb ningú però durant aquests mesos hem hagut de prendre decisions sense recepta, sense full d'instruccions i tirar endavant. Hem hagut de comprar material i desinfectar les residències, i no precisament amb empreses subcontractades per la Generalitat sinó que amb l'UME, i ara això se segueix repetint.
Us preocupa el col·lapse?
Sí, clar. A Cerdanyola tenim un col·lectiu de gent gran important i que, segurament, tinguin moltes patologies. És cert, però, que els fan un seguiment, que els truquen i que estan per ells. També deixo anar una llança a favor de tota la feina que està fent el personal del CAP. Per mi, el problema ve de dalt, de la no bona gestió dels de dalt. No parlo de partits ni de sigles ni de res d'això. Són decisions que no es prenen. Dit això, tenim un CAP tancat, el de Fontetes, i tampoc no tenim resposta per part de la Generalitat.
Quina resposta reben de la Generalitat quan demanen aquestes millores en l'Atenció Primària?
No ens diuen res, ens donen llargues: "ho tenim present, no et preocupis, ara anirem contractant a més persones...". Són paraules, els fets no arriben. No pot ser que nosaltres demanem i no rebem resposta. Fontetes és un lloc cèntric de Cerdanyola, és un barri de gent gran i amb moltes persones que tenen una mobilitat reduïda. No ens han dit per quin motiu no volen obrir. Aquesta situació els ha desbordat.
L'alcalde Carlos Cordón va demanar que es reobrís el CAP de Les Fontetes, però ERC assegura que no s'està dient tota la veritat perquè el centre no està preparat perquè no compleix els requisits actuals. És certa aquesta afirmació? Quina és la realitat del CAP Fontetes?
No estic d'acord amb això. Tenim un alcalde molt proper i els seus ciutadans estan per davant de tot. Jo no em puc creure que ell ens amagui informació. I el problema del CAP és que no és competència de l'alcalde, és culpa de la Generalitat. A més, aquella mateixa setmana ell havia estat al consell d'alcaldes i es va estar parlant del CAP i de l'hospital i ell em va informar de tot.
En l'inici de la pandèmia, la covid-19 va afectar especialment les residències. Com es va viure aquesta situació a Cerdanyola?
El cap de setmana del 14 i 15 de març, els primers que em va trucar demanant desesperats material i atenció va ser la residència que gestiona directament la Generalitat, la de Canaletes. Amb això t'ho dic tot. Ho vam viure amb molta tristesa, era molt delicat, cada dia es morien moltes persones. Nosaltres anàvem, com ja he dit, sense recepta i sense full d'instruccions però penso que vam estar encertats. Vam comprar material i la ciutadania s'oferia a donar mascaretes fetes a casa. Per mi, però, era molt important que tot el material que féssim arribar a les residències fos de qualitat. Perquè no era només el fet que es morien els avis, sinó que les mateixes persones es quedaven en poc personal a les residències. Tampoc el no poder acompanyar la mort d'aquella persona... era un caos total. Demanàvem desinfeccions i no hi havia resposta. En aquesta desesperació, vam demanar l'UME i l'endemà la teníem aquí en contra d'alguns partits polítics. Ho dic perquè hi ha coses que s'han de dir. Les persones han de fer una reflexió. El que ens importava al govern era que aquestes residències estiguessin ben desinfectades. El que es va viure en aquell moment només ho sap qui estava allà. De plors, en vam viure molts.
Com estan ara les residències locals?
Respecte al que vam viure, de moment, estan. No ens han demanat material encara, però jo vaig traslladar a l'equip de govern que vaig invertir uns diners a comprar material pel que pogués passar perquè venen mesos complicats. Així que, material en tindran i a mi no em cauran els anells, si ho necessitem, de tornar a demanar l'UME. A part del material que vam comprar també en vam rebre d'entitats, empreses... A més, durant l'estat d'alarma trucàvem cada dia a totes les direccions de les residències per veure què necessitaven i estàvem a la seva disposició. Ara seguim trucant-los un cop per setmana.
La gent gran ha patit molt la pandèmia i la segueix patint en diferents àmbits. Quines actuacions fan des de la regidoria?
S'han anat fent activitats online que teníem muntades per ells durant tot l'any. També s'ha fet un acompanyament i s'ha treballat conjuntament amb serveis socials perquè va ser una petició per part de l'alcalde. Acompanyàvem a les persones que estaven soles a casa, que necessitaven algun tipus de cura. També vam reforçar més les trucades que els fan des del CAP normalment a la gent gran.
Aquesta setmana hem vist manifestacions del sector de la restauració demanant ajuts directes de la Generalitat. A més, el comerç també està patint la crisi actual. Què preveuen fer al respecte des de l'Ajuntament?
Les ajudes que destinarem, de moment, són les que hem destinat fins ara. En funció del que anem veient anirem decidint. Hi ha municipis que ja han publicat que de cara l'any que ve no cobraran taxes als bars i restaurants. A Cerdanyola això encara no ho hem treballat. Hem de parlar amb el gremi i la xarxa de comerciants perquè ens expliquin les seves necessitats. En funció d'això serà amb el que treballarem.
Com creu que pot afectar a la ciutat aquesta segona envestida de la crisi del coronavirus?
Està clar que tindrem problemes econòmics. Amb els bars i restaurants tancats tants dies hi haurà persones que ho aniran suportant, però n'hi haurà d'altres que potser no tornaran a apujar la persiana. I aquesta família, de retruc, acabarà necessitant ajuda de serveis socials per tirar endavant. És cert que no podem culpar ningú, aquesta situació ha vingut així i és mundial, però per mi, és una guerra en silenci.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.