Can Borrell, en estat d'alerta per la sequera, demana recuperar la seva històrica font

La Masia és un espai "autosuficient" que es troba amb grans dificultats a causa de la sequera, ja que depèn en gran part de l'aigua pluvial

La sequera és un estat climatològic generalitzat a què avui dia s'enfronta Catalunya des de finals de 2020. No és casualitat, doncs, que un espai com Can Borrell, que depèn en gran part de l'aigua pluvial, es trobi en una situació d'alerta.

Tot i això, un dels propietaris de la Masia ubicada a Collserola, Josep Rovira, no considera que la sequera sigui el focus del problema –ja que no s'hi pot fer res contra un fenomen meteorològic i no són els únics afectats–, sinó la falta d'alternatives i solucions de què disposen, com és el cas de la font de què feien ús i va quedar inhabilitada.

L'any 1962, la riuada de Rubí va provocar l'enterrament de la font i el pantà de Can Borrell. Tot i així, el propietari ha afirmat conèixer on estava situada després del soterrament i poder fer ús de l'aigua que rajava d'aquesta. "Fa uns 5 anys van fer unes prospeccions des del Parc de Collserola i van trencar les canonades de la font, tot i que vam avisar" ha explicat Rovira en declaracions al TOT, afegint que "si una cosa es trenca, s'arregla, i més si es tracta d'aigua".

El propietari ha explicat que recorrien a la font situada darrere el pantà, ja que "tot i que no ragés molta aigua, un raget al llarg de 24 h són molts litres". L'absència d'aquesta alternativa suposa un fet preocupant per a ells perquè els servia per "cobrir la resta de serveis de Can Borrell". També estava vinculada als aspersors incorporats al sostre de la Masia en cas d'incendi.

En situació d'alerta per la sequera

La sequera continua agreujant-se a Catalunya i les reserves dels embassaments i aqüífers estan patint un descens preocupant. La Masia de Can Borrell disposa d'un pou de 21 metres, una infraestructura que suposa l'eix principal de subministrament d'aigua, tot i això, la sequera ha propiciat uns nivells d'aigua molt baixos i s'han vist obligats a recórrer a la compra de cubes d'aigua, el que suposa "un cost adicional".

"Ens afecta molt, a les terres, als camps, no podem quasi ni llaurar, ni sembrar" ha explicat Josep Rovira. A Can Borrell es consideren "autosuficients", i una situació com aquesta els afecta especialment, ja que depenen de l'aigua de la pluja "per mantenir els animals del parc" i també les plantacions, "si no plantes, els animals no viuen". La bassa de què disposen està pràcticament buida d'aigua, i la del pantà és "mínima".

Josep Rovira, propietari de Can Borrell: "Ens afecta molt, a les terres, als camps, no podem quasi ni llaurar, ni sembrar"

La difícil situació preocupa a Can Borrell, ja que un fenomen incontrolable com és la pluja, és gran part del motor del seu negoci i el seu dia a dia. "Ho estem patint molt, esperem que plogui aviat i millori, a l'estiu serà dur" ha declarat Rovira. També ha afirmat que de moment no s'han plantenjat el tancament, però si continua així no descartarien tancar de manera temporal.

El pantà de Can Borrell es va assecar el mes de juliol de 2022. FOTO: Ale Gómez

El pantà de Can Borrell es va assecar el mes de juliol de 2022. FOTO: Ale Gómez

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.