Ca n'Altimira acollirà un nou model de centre cívic i desenvoluparà projectes sostenibles

La recuperació de Ca n'Altimira s'engloba dins un programa d'innovació europeu compartit amb la UAB, EURECAT, l'Ajuntament de Mollet i altres centres de recerca

L'edifici de Ca n'Altimira es transformarà en un "nou model de centre cívic" i ajudarà a desenvolupar projectes basats en l'objectiu Residu Zero. Així ho ha anunciat aquest dimarts 18 de maig l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

La recuperació de l'equipament s'engloba dins un programa d'innovació europeu compartit amb l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, Esade, EURECAT, el Parc de Recerca UAB i l’Associació Àmbit B30. El Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PETC) en qüestió s'anomena HubB30, més enllà de la circularitat, i té l'objectiu de dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i els espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania).

Què es farà a Ca n'Altimira?

L'edifici de l'antiga biblioteca, com encara el coneix una part de Cerdanyola, acollirà l'anomenat 'cívic lab' i formarà part del projecte d'innovació europeu. Tal com ha explicat l'alcalde de la ciutat Carlos Cordón, es vols constituir "un nou concepte de centre cívic adaptat als nous temps" i que jugui un paper important en el camí cap a una economia circular. 

Durant la presentació del dimarts 18, el cap de serveis processos participatius de l'Ajuntament, Isaac Comas, ha indicat que s'aplicaran idees sorgides en el procés participatiu fet fa uns anys sobre el futur de Ca n'Altimira. "La idea és que l’edifici pugui acollir diferents activitats, però sobretot es vol fomentar que la ciutadania tingui idees i faci propostes", diu Comas, qui ha afegit que aquestes idees es podran fer realitat a Ca n'Altimira. 

En aquest sentit, el consistori explica que un dels objectius és fomentar la creativitat de la ciutadania i trencar la tradició d'apuntar-se a les activitats que ofereix l'equipament i que sigui la ciutadania qui les dissenyi: "Es combina una part d'activitat social, una altra per a l'Open Lab i una tercera part vinculada a la creació artísica"

 

Ca n'Altimira està situat entre l'avinguda Catalunya i l'avinguda Primavera.

Ca n'Altimira està situat entre l'avinguda Catalunya i l'avinguda Primavera. 

Economia circular

El projecte HubB30, més enllà de la circularitat articularà una xarxa de “labs” al territori (OpenLabs), que constituiran el centre de les iniciatives per a la transformació cap a un ecosistema sostenible de recerca i innovació. En els labs es coordinaran els processos participatius i de co-creació per a la identificació de reptes. Els reptes es treballaran conjuntament amb altres labs del territori a nivell de prototipatge i desenvolupament de solucions, productes o serveis, que amb el suport de les incubadores i acceleradores poden generar noves oportunitats de negoci (valorització del coneixement). En fer-ho, aquest projecte anirà més enllà de l'anàlisi teòrica, trobant solucions i generant productes i serveis, i estarà basat en l'experimentació de la vida real tenint en compte les particularitats del territori.

Des de l'Ajuntament de Cerdanyola destaquen tres pilars clau del projecte PETC. En primer lloc, l'objectiu Residus Zero, que consisteix en treballar per arribar a una economia circular i evitar els residus. En segon lloc, la participació de la ciutadania en la creació d’aquestes noves propostes, i finalment, ​la metodologia per coordinar les tasques i idees de cadascun dels membres del projecte i cocrear conjuntament institucions, centres d'estudis i de recerca i universitats. 

Les actuacions previstes dins el PETC comportaran un finançament de 3.943.221€ dels quals el 50% serà cofinançat a través dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya com a projecte seleccionat del Programa Operatiu FEDER 2014-2020. 

Representants de les institucions i entitats membres del PETC. FOTO: Mónica GM

Representants de les institucions i entitats membres del PETC. FOTO: Mónica GM

Treball conjunt

Dimarts, la Masia de Ca n'Altimira ha estat l'escenari de presentació del projecte. A l'acte han participat l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, l'alcalde de Mollet, Josep Monràs, el rector de la UAB, Javier Lafuente, el gerent del Parc de Recerca de la UAB, Carlos Valero, el director general Corporatiu i d'Operacions d'EURECAT, Xavier López, i la directora de l'Esade Entrepreneurship Institut, Lisa Hehenberger

Lisa Hehenberger ha explicat que a Esade "investiguem com les organitzacions poden generar idees de negocis sostenibles des del punt de vista financer i generant impacte positiu socialment i en el medi ambient". Per la seva banda, Xavier López ha destacat que per a EURECAT "és una gran satisfacció participar en un projecte que és una concreció de les estratègies que defensem fa molt de temps: treballar com a ecosistema, l'economia circular com a factor clau de competitivitat i la implementació de metodologies de treball de co-creació".

Per a Carlos Valero, el Parc de Recerca de la UAB aportarà la seva experiència en metodologies innovadores amb la participació de la societat en els projectes. D'altra banda, Javier Lafuente ha defensat que aquesta "és una oportunitat per treballar de forma col·laborativa i convertir el territori en un laboratori destribuït de l'economia circualar". L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha definit el PECT com a un "projecte de país" i ha afegit que el principal objectiu "és treballat en benefici de la ciutadania".

Per acabar, Carlos Cordón ha valorat el PECT com un "exemple del que es pot arribar a fer si garantim la interacció entre Universitat, Administració, Societat, Empresa i Context Mediambiental" i ha destacat que "aquest projecte ens permet fer un pas més fern en la consolidació de la Cerdanyola Ciutat del Coneixement".

 

Què són els PETC?

El passat mes d’abril el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya va fer pública la resolució per la qual es resolien els procediments per a la selecció dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT als quals s’atorga subvenció amb càrrec al pressupost de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Els PECT són iniciatives, impulsades pels agents del territori i liderades per les entitats públiques locals de Catalunya (ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials), que articulen uns projectes amb operacions i actuacions per a la transformació econòmica del territori, que tenen un fort component d’innovació. Contribueixen a les prioritats i als objectius de la RIS3CAT i del PO FEDER de Catalunya 2014-2020, hi compten amb la participació del teixit social i econòmic i tenen un impacte en la competitivitat del territori.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.