Aquest 2024 l'entitat Batúcamela compleix 10 anys i ho vol celebrar amb tota Cerdanyola. El dia oficial de l'aniversari serà el 28 d'abril, dia en què la Plaça Jaume Grau Altayó serà escenari d'un vermut musical i d'una paella popular, entre altres activitats. La celebració continuarà en una segona data, l'11 de maig, amb la setena Estimbada, la trobada de percussió que enguany en reunirà a una desena.
El grup de batucada cerdanyolenc promet que "la celebració no deixarà indiferent a ningú" amb dues jornades "plenes de música, ritme de percussió".
28 d'abril: gran cercavila i concerts
La jornada del diumenge 28 d'abril començarà a les 11 h amb la cercavila més gran mai feta per Batúcamela: 30 persones es dividiran en dues cercaviles que confluiran al carrer Sant Casimir i, plegades, faran camí fins a la plaça Jaume Grau Altayó (plaça de la música). Serà una rua molt especial per l'entitat perquè els acompanyaran ex-membres de Batúcamela.
Batúcamela al correfoc dels Joves Diables a la Festa Major del Roser de Maig passat. FOTO: Ale Gómez
Una de les cercaviles començarà al mercat de Serraparera, mentre que la segona ho farà des del carrer Sant Antoni, passant pel carrer de Santa Marcel·lina, el carrer Sant Daniel i el carrer Felicià Xarau. Les dues cercavil·les es trobaran al carrer Sant Cassimir i aniran conjuntament cap a la plaça Jaume Grau i Altayó.
L'hora aproximada d'arribada a la plaça de la música serà a les 12 h, moment en què Castellers de Cerdanyola farà un pilar per donar tret de sortida al vermut musical. Els concerts seran de la mà de Txus Blues & César Canut i Yerbalive, i estaran acompanyats d'un servei de barra per anar fent boca per la paella, que es vendrà a preus populars.
Concert de Txus Blues i Cesar Canut al Cal Pintxo en el 32è Festival de Blues. FOTO: Nora MO
L'Eli Canalejo, integrant de Batúcamela des de fa sis anys, anima tota la ciutadania a participar de la festa: "El nostre grup surt a animar pel poble, i és gràcies al poble que som aquí", ha explicat al TOT.
Setena Estimbada amb Dj inclòs
El dissabte 11 de maig Batúcamela celebrarà la segona part del seu aniversari amb la tradicional Estimbada, ja en la seva setena edició. La jornada començarà amb una cercavila des de l'encreuament entre Carrer Sant Ramon i Anselm Clavé, que farà parada a l'Ajuntament i acabarà al parc Can Xarau.
5a Estimbada de Batúcamela a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero
Aleshores es farà la traca final amb el lluïment de les nou batucades que hi participaran: Diables de Les Corts (Barcelona), Desterràs (Terrassa), Retumband (Sant Esteve Sesrovires), Diables St. Pere Nord (Terrassa), Arritmia (Barberà del Vallès), Diables Can Sant Joan (Montcada), Rauxa de bruixes (Sabadell), ToquiKiToqui (Santa Coloma de Cervelló) i Batúcamela. El fermall serà el batucòdrom, en què tots els percussionistes dirigits per una persona tocaran el mateix tema. La jornada tancarà amb un sopar popular, amb entrepans calents i freds, i festa a les 23 h a càrrec del Dj Eros.
10 anys a bon ritme i reivindicacions
Batúcamela va néixer l'any 2014 en el cor d'un grup de monitors d'esplai que van formar el grup Ves qui Batuka. Amb els anys el grup es va consolidar com a entitat de referència a Cerdanyola, a més de viatjant per a fer trobades a ciutats de fora de Catalunya com Alcalá de Henares o Lió. "Passió" és la paraula que sintetitza la seva essència: "Som un grup real d'amics i la passió per la música ens uneix", segons l'Eli Canalejo.
"En tot aquest temps hem lluitat moltíssim i hem aconseguit bona subvenció", explica la membre del grup, tot i que admet que continuen protestant "perquè no tenim local". Tot i que actualment assagen a l'Ateneu o al local de Castellers de Cerdanyola, fa temps que l'entitat reclama una sala insonoritzada per poder fer-ho en condicions. A més, han de guardar els instruments en una sala on també es guarden ceràmiques i hi ha molta humitat.
L'objectiu de Batúcamela és continuar creixent. És per això que dos cops a l'any anuncien un període d'inscripcions per a rebre nous membres. També voldrien incorporar algun dia la timba afroamericana, tot i que de moment no és compatible amb el seu repertori: "És irònic perquè el logotip del grup és una timba afroamericana tot i ser un instrument que mai hem tingut", tanca entre rialles l'Eli.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.