Des d'inicis d'aquest 2020, diverses zones de Cerdanyola del Vallès han patit un seguit d'apagades de llum que han despertat la preocupació del veïnat. En algunes zones, els problemes energètics són recurrents i en altres, els veïns i veïnes s'han organitzat per por a problemàtiques més greus derivats de les desconnexions.
Hores sense llum
Algunes apagades de llum a la ciutat s'han allargat durant hores. L'última de llarga durada, de la qual el TOT en té coneixement, es va produir a mitjans del mes d'octubre i va durar dues hores. Des d'Endesa, empresa que ofereix el servei a la ciutat, expliquen que l'apagada va ser produïda per una avaria en un tram de cable de mitjana tensió que va ser aïllada en aproximadament dues hores. "Posteriorment, es va localitzar el punt de l'avaria i l'endemà el tram ja estava reparat i novament en servei", explica la companyia.
Durant el mes d'octubre s'han produït altres apagades i, segons veïns de la ciutat, encara es continuen ocasionant. Endesa explica al TOT que des de començaments d'aquest mes d'octubre han patit diverses desconnexions de la línia de mitjana tensió perquè un tram de circuit subterrani havia arribat al final de la seva vida útil. "En aquests moments estem procedint a la substitució de gairebé 300 metres de circuit subterrani a la zona del carrer Camèlies i de Santa Anna", destaquen.
Durant l'apagada del 14 d'octubre, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va mostrar la seva indignació amb la situació a través de les xarxes socials: "És intolerable que una ciutat com la nostra pateixi aquestes situacions, tenint en compte amb la quantitat que totes i tots paguem de llum". Alhora, Cordón va assegurar que l'Ajuntament treballa i fa reclamacions perquè les apagades no es produeixin tan sovint en determinats barris.
El veïnat de Valle Inclán, preocupats
Els edificis de la plaça de Valle Inclán, al barri de Serraparera, van patir al juliol l'apagada més llarga de la qual tenim constància. El 21 de juliol, van passar sis hores sense llum a causa d'una explosió a l'interior de l'estació transformadora que els dona servei.
Segons explica Endesa, l'incident es va produir "per una manipulació, per part d'una persona aliena a Endesa, a la centralització de comptadors de la comunitat on es troba ubicat el Centre de Transformació. L'incident va provocar l'actuació dels fusibles del quadre de baixa tensió de la sortida que alimenta aquesta comunitat, deixant sense corrent la centralització, molt probablement evitant que la persona que va manipular la centralització de comptadors hagués patit conseqüències greus, així com evitant que la pròpia centralització quedés completament malmesa".
El conjunt de veïns i veïnes expliquen al TOT que se senten "atemorits" davant el que consideren un perill pel veïnat. Després de l'explosió van patir una apagada de dues hores el 6 d'agost i una altra el dimecres 21 d'octubre. Davant d'aquesta situació, els veïns i veïnes dels edificis de la plaça Valle Inclán reconeixen que Endesa ha resolt les apagades perquè recuperessin l'energia, però temen que es pugui produir una nova explosió i demanen que l'estació es canviï de lloc i deixi d'estar ubicada als baixos d'un dels blocs de pisos. Des d'Endesa expliquen que "el centre de transformació del carrer Valle Inclán es troba en el mateix punt des del moment de la construcció dels habitatges, ja que va ser la mateixa empresa promotora qui va construir el local per, després, cedir-lo a l'antiga Enher (actual Endesa) amb la finalitat de donar servei elèctric als habitatges".
La capacitat de l'estació transformadora també és una preocupació pels habitants de la zona, els quals expliquen que primer va donar serveis als blocs de pisos construïts els anys 70, però després s'hi han afegit altres edificis, el mercat i el CAP de Serraparera. Ara per ara, el grup de veïns i veïnes es troba en procés de seguir demanant respostes a Endesa i de presentar les signatures que han recollit al Síndic de Greuges i a l'Ajuntament. El seu objectiu el tenen clar: "Volem el trasllat del centre transformador fora dels habitatges".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.