Amadeu Comas, Juan Gómez, Miguel Garcia i Lluís Castells: els cerdanyolencs deportats a camps nazis

L'acte de commemoració als quatre deportats serà el 21 de juny

Amadeu Coma i Comas, Juan Gómez Asensio, Miguel Garcia Ramos i Lluís Castells Roma, els quatre cerdanyolencs deportats als camps d'extermini nazi, seran recordats dimarts 21 de juny en un acte obert a la ciutadania. D'entre el quatre republicans, només Amadeu Comas va sobreviure

Cerdanyolencs en camps nazis. FOTO: Cedida

Cerdanyolencs en camps nazis. FOTO: Cedida

 

Republicans cerdanyolencs assassinats

Ja es coneixen algunes dades sobre la vida dels quatre deportats, tot i que el procés de recerca encara no està tancat. Un aspecte a destacar és que Amadeu, Miguel i Juan van viure molt a prop del Sot de Can Xarau.

Amadeu Comas i Comas va néixer el 4 de febrer de 1921 a Cerdanyola del Vallès. Un cop acabada la Guerra Civil va marxar França. El 4 de juny de 1940 va ser capturat pels alemanys a Dunkerke i va ser enviat a un camp de presoners de guerra. El 1941 va ser internat al camp de Mauthausen i, posteriorment, traslladat al camp de concentració de Gusen, on va treballar a les pedreres de granit, juntament amb altres republicans espanyols. El 5 de maig de 1945 va ser alliberat, però no va tornar a l’Espanya franquista. Com tants exiliats, va fixar la seva residència a França on va morir el 1994.

Amadeu Comas va sobreviure als camps de Mauthausen i Gusen i va morir exiliat a França. FOTO: Cedida

Amadeu Comas va sobreviure als camps de Mauthausen i Gusen i va morir exiliat a França. FOTO: Cedida

 

Lluís Castells Roma va néixer el 17 de gener de 1898 a Sant Julià de Vilatorta (Osona). Va viure a Cerdanyola amb el seu fill fins que va acabar la Guerra Civil i es va exiliar a França. Va ser capturat pels alemanys i enviat a un camp de presoners de guerra. El 1941 va ser traslladat al camp de Mauthausen i, posteriorment a Gusen. No va sobreviure al sistema concentracionari: va morir el 4 de gener del 1942 a causa d’una malaltia, segons el certificat de defunció.

Juan Gómez Asensio va néixer el 25 de març de 1916 Huércal-Overa (Almeria). Va viure a Cerdanyola abans de la guerra. No es coneixen encara les circumstàncies del seu exili i deportació. Se sap que va passar per un camp de presoners a Alemanya i que el 27 de gener de 1941 va arribar al camp de Mauthausen. Va ser assassinat a Gusen 5 de novembre del mateix any.

Fitxa de Juan Gómez Asensio, cerdanyolenc assassinat pels nazis. FOTO: Cedida

Fitxa de Juan Gómez Asensio, cerdanyolenc assassinat pels nazis. FOTO: Cedida


Miguel Garcia Ramos va néixer a La Carolina (Jaen) l’1 de març del 1912. També va viure a Cerdanyola abans de la guerra i, posteriorment, es va exiliar a França on va ser capturat i enviat a un camp de presoners. El 6 d’agost de 1940 el van deportar a Mauthausen. Va passar per Gusen i Dachau i va ser assassinat en una cambra de gas al castell de Hartheim el 27/28 de setembre de 1941.

Institucions unides contra el nazisme

L'acte comptarà amb la presentació d'una escultura d’Elisa Arimany amb una placa commemorativa. A més, participaran l'alcalde Carlos Cordón i el regidor Oscar Pons, representants de les amicals tant del camp Mauthausen com d'altres, el director del Museu d’Història de Cerdanyola, Joan Francès, les entitats CRAC i La Constància i quatre estudiants de batxillerat de l’IES Forat del Vent. S'està fent una recerca conjunta entre totes les entitats i institucions sobre la història de vida dels quatre deportats. 

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Vicenç Villatoro, assistirà a l’acte. També ho faran alguns familiars de l'únic supervivent cerdanyolenc de l'holocaust, Amadeu Comas i Comas. L'Ajuntament dedicarà a la seva memòria una Stolpersteine (literalment, pedra que fa ensopegar) que col·locarà al costat d’on va viure fins que va marxar a l’exili. La data exacta no està confirmada, però possiblement serà al llarg del 2023.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.