Alumnes i professorat de l'Institut Banús, aturats per exigir wifi a classe

Aquest dillluns el centre no ha fet classe l'última hora en senyal de protesta perquè la Generalitat els arregli la connectivitat

"Moltes dades poca wifi"; "Wifi? What wifi?"; "Educació s.XXI, recursos s.I". Són alguns dels missatges que es llegien a les pancartes d'alumnes i professorat de l'Institut Banús aquest dilluns 26 de setembre al migdia, durant una aturada al pati del centre per reclamar que la Generalitat els garanteixi la connexió a internet. Fa un mes que la connectivitat a les aules és de mala qualitat i l'última setmana han estat totalment sense wifi.

Demandes sense resposta

El problema es remunta a l'1 de setembre, quan al centre ja notaven que la wifi anava lenta i havien de buscar alternatives. "Des de fa vuit anys tenim instal·lada una wifi de l'AMPA que anem intercalant quan la de la Generalitat no funciona", explica al TOT la directora, Maria José Blasco. Si més no, l'última setmana la connexió ha estat nul·la: "He enviat moltes incidències al SAU demanant que ens portin un tècnic, però no obtinc resposta", es queixa Blasco, amb l'agreujant que aquest curs el centre no té coordinació d'informàtica. 

L'Institut Banús col·loca una pancarta a l'entrada per protestar per la manca de wifi a les aules. FOTO: Nora MO

Pancarta a la porta de l'Institut Banús per protestar per la manca de wifi a les aules. FOTO: Nora MO


A més, recentment han arribat els nous ordinadors portàtils amb les respesctives llicències digitals, un material que les famílies han pagat, però de moment no poden fer servir. "Els pares estan enfadats", afegeix la directora, que assegura que en altres centres de Cerdanyola com el Forat del Vent o el Pere Calders comparteixen el mateix problema. A més, el centre va demanar ajuda a l'Ajuntament de Cerdanyola, però aquest no els podia facilitar una wifi. 

Una hora d'aturada comunitària

Davant d'aquesta situació, aquest dilluns entre les 13.30 i les 14.30 h el centre ha aturat totes les classes, i alumnes i professors han sortit al pati amb pancartes de protesta. "Això és resultat de la ràbia i la impotència que tenim", ha dit el professor d'història Quim Oltra en nom del centre, afegint que ara com ara no tenen "cap mena de resposta, no sabem què està passant ni tenim solució". 

Problemes inclús per passar llista

Durant aquest temps, el professorat ha hagut de buscar alternatives a una eina que, si bé no és essencial per a l'ensenyament, és un molt bon suport: "A història internet ens serveix per a reproduir vídeos o projectar mapes. Tot es pot explicar amb un guix i una pissarra, el tema és que se'ns demana una implementació dels recursos digitals i la preparació del curs es basa en això", segons el professor Oltra. En alguns casos han hagut de recòrrer a les dades dels telèfons mòbils d'alumnes i professors, però la situació arriba a ser insostenible. "Nosaltres no ens podem fer càrrec d'això", s'ha queixat al TOT el professor de ciències socials, Enric Navarro

El mateix Navarro ha fet al·lusió a la manca de responsabilitats del Departament d'Educació: "Ens obliguen a fer servir i tenir coneixements de competències digitals, però ens falta infraestructura per a garantir-les". I és que el professorat té una planificació anual feta amb dependència d'internet perquè tot està digitalitzat, com explica la professora de castellà, Cristina Martin: "Quelcom bàsic com passar llista es fa a través d'una plataforma".

Protesten per a fer-se escoltar a Educació

Amb tot, el professorat de l'IES Banús no ha tingut altre remei que tirar del carro: "Sempre has de tenir un pla B i és el que estem fent, sigui imprimint fitxes o fent més explicació en comptes d'activitats d'interacció", assegura la Pilar Villalon, professora d'anglès. Si més no, allò que més els indigna és, en paraules de Navarro, que "després es presumeix de molta innovació en l'educació, quan no és així". La incertesa regna al centre, on s'espera que la protesta d'aquest dilluns pressioni la Generalitat. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.