L'Ainhoa Castaño és una estudiant cerdanyolenca de 21 anys que està fent el quart curs del doble grau d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions a la Universitat Autònoma de Barcelona. Recentment ha estat guardonada amb el premi Dona TIC en la categoria 'Estudiant TIC Universitària' pel seu compromís en la generació de referents femenins en l'àmbit científic i tecnològic. A més de contribuir en l'equitat de gènere, Castaño també vol donar visibilitat al col·lectiu de l'autisme al qual ella mateixa pertany.
Com decideixes entrar en el món de l'electrònica i la informàtica?
Des de petita m'ha agradat. De fet, a la meva carta dels Reis normalment només hi havia joguines de ciència i de tecnologia. A l'institut vaig fer el batxillerat tecnològic i em va reforçar bastant la idea de continuar en aquest món. Vaig fer l'assignatura d'Estem, on fèiem projectes relacionats amb l'assignatura de Tecnologia en comptes d'exàmens. Això em va motivar molt perquè va ser el primer cop que feia electrònica de veritat. El professorat em motivava molt perquè m'enviava feina extra.
Pots detallar algunes activitats extracurriculars que fas a la UAB?
Porto totes les assignatures del doble grau al dia i puc dedicar-me a fer activitats extracurriculars. Estic al consell d'estudiants, també soc representant del col·lectiu Tecno UAB on preparem projectes entre gent interessada en tecnologia, a més d'haver organitzat alguns Tecno Days, que són xerrades de divulgació tecnològica. Vaig ser també delegada d'igualtat i aquell any també vaig participar en un programa de divulgació científica i tecnològica en escoles. He participat a més en diverses taules rodones sobre necessitats educatives especials i pertanyo a l'Associació d'Enginyers de Telecomunicacions de Catalunya.
Ainhoa Castaño i les seves companyes Isabel Merino i Aina Cruz a la fira de col·lectius de la UAB. FOTO: Cedida
Què t'aporta tot això a nivell professional?
Sobretot experiència en gestió d'equips i treball en grup en projectes reals. També coordinació i organització i sobretot molts coneixements, perquè al final quan ajudes a organitzar conferències i assisteixes, se't queden conceptes i tens una visió molt més àmplia.
Aleshores, t'agrada anar un pas més enllà.
Sí perquè no em vull quedar només amb el que s'ensenya a la carrera. Són coses útils, però al final no et diferencien de la resta de companys, en canvi, les activitats extracurriculars sí que m'ho permeten. I això és el que més et permet destacar, sobretot a l'hora de ser contractada. Les empreses donen més importància a l'experiència que a les notes.
Què t'ha aportat personalment el fet de guanyar el premi Dona TIC?
M'ha ajudat a tenir nous contactes i més visibilitat, però sobretot a generar cert debat social. Al discurs de l'entrega de premis vaig dir que volia visibilitzar més el paper de la persona autista al món tecnològic, perquè tot i ser un col·lectiu amb una taxa molt alta d'atur, una cinquena part d'estudiants de l'escola d'enginyeria estan dins de l'espectre autista. Llavors és un xoc curiós. Per això reivindico que les persones autistes són molt capaces i generalment tenim traça en el món de la tecnologia. A tothom el sorprén que sigui autista i estigui fent un doble grau d'enginyeria, però és que no soc pas un cas aïllat: falta molta visibilitat.
"Les persones autistes són molt capaces i generalment tenim traça en el món de la tecnologia".
Quines particularitats de l'espectre autista t'han beneficiat i perjudicat?
Per exemple els interessos especials i els hiperfocus, el fet de passar-te hores i hores buscant informació sobre una temàtica concreta. Això et permet no només estudiar el temari, sinó ampliar informació. En canvi, sí que tenim dificultats a l'hora d'interpretar els enunciats, per això ens donen un terç més del temps de l'exàmen. L'ideal a la universitat seria fer enunciats més clars o que hi hagués més professors per poder resoldre dubtes, però això ja és més inviable.
A més l'autisme afecta de manera diferent a homes i a dones.
Sí. Les dones tendim a ser el que es diu "extrovertida rara", la típica persona excèntrica que li agrada explicar les seves històries i filosofar amb la gent. També tendim a emmascarar més els símptomes de l'autisme que els homes. Existeix el que s'anomenen estereotípies, moviments repetitius d'autoregulació que han generat la prototípica imatge del nen autista balancejant-se en un racó. Les dones autistes tendim a exterioritzar aquesta sobre estimulació de manera més suau. Jo per exemple ara mateix estic jugant amb una goma perquè em relaxa.
Ainhoa Castaño i companys seus en la Qiskit, un esdeveniment de programadors informàtics. FOTO: Cedida
Reivindiques també el paper de la dona en el món científic. Creus que ajuden els premis com el de Dona TIC?
Molt. Ara et faré jo una pregunta. Digue'm cinc dones del món de la ciència i la tecnologia que ara mateix siguin pioneres i tinguin fama. A mi no se m'acudeixen. I no és que faltin dones en investigació, perquè hi ha; si ja de per si la gent té poc interès en aquest món, i encara menys quan es tracta de dones.
Com estàs vivint aquesta discriminació des de dins?
No ho he notat a la universitat però sí a fora. De vegades quan parlo amb algú sobre què estudio em comencen a tractar com si no tingués ni idea.
Quins consells donaries a persones que es puguin identificar amb tu?
En edat d'universitat sobretot aconsellaria demanar tutories perquè no et quedin dubtes. Li passa a molta gent que li fa por quedar com una ximple davant de la classe i al final no acaba adquirint els coneixements bàsics. També recomano fer un pas més enllà i llegir els articles als quals la universitat dona accés, per ampliar coneixements.
"Crec que s'ha de ser un cul inquiet, fotre-li cara a les coses i tenir ganes i energia".
Quines qualitats teves creus que t'han ajudat a guanyar el premi?
Tinc una necessitat constant de tenir la ment ocupada (riu). No és tan habilitat però sí una característica meva. Soc també una persona poc vergonyosa i no tinc problema en intentar convèncer a persones perquè participin en iniciatives. Crec que s'ha de ser un cul inquiet, fotre-li cara a les coses i tenir ganes i energia. I sobretot rodejar-se de gent que et motivi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.