Acollim Cerdanyola - Ripollet i el grup local de Cerdanyola-Ripollet d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme s'han posicionat a favor de la igualtat d'ajudes per als refugiats vinguts de qualsevol indret del món. Les entitats celebren les mesures d'acollida a les persones refugiades d'Ucraïna, però demanen que també s'apliquin per a altres sol·licitants d'asil que ja són al país o que hi volen arribar.
"Quan es vol, es pot"
Les entitats locals s'han adherit a un manifest conjunt amb més d'una trentena d'associacions i agrupacions. "Celebrem la decisió d'emprar una via legal i segura per als milions de persones que fugen d'Ucraïna", asseguren, però alhora critiquen que "això evidencia la discrecionalitat de la "solidaritat" dels estats europeus". Tot plegat ho defineixen com a "racisme institucional" pel contrast entre les mesures establertes avui i "l'absoluta manca de respostes que durant anys s'ha donat a les persones que arriben de països del sud global cercant refugi".
Les associacions critiquen que no s'hagi aplicat amb els refugiats "del sud global" la directiva europea que permet garantir la protecció de forma col·lectiva en 24 hores i durant 3 anys. Per aquest motiu, acusen la Comissió Europea i els estats membres de posar per davant els interessos geopolítics: "Les persones que arriben cercant refugi de països del sud global esperen mesos per accedir a les cites, fer entrevistes individualitzades i gaudir d'un permís de residència i treball que sovint arriba com a molt als 9 mesos o un any, per després veure negada la seva sol·licitud en un 95% dels casos".
Acollim i la resta d'entitats exigeixen que es garanteixi l'exercici del dret a migrar i a l'asil a totes les persones que es veuen forçades a desplaçar-se i l'accés a permisos de residència i treball en les mateixes condicions que qualsevol persona desplaçada des d'Ucraïna. En aquest sentit, assenyalen que en el procés d'acollida també hi ha diferències. "Des dels Ajuntaments, la Generalitat i el Ministeri d'Inclusió s'ha anunciat la posada en marxa de més de 2.400 places d'acollida", assenyalen preguntant-se: "Ens preguntem, on eren aquestes places fins ara? Comptem amb milers de persones dormint al carrer, moltes d'elles sol·licitants d'asil esperant entrar en programes d'acollida durant mesos. I si aquestes estaran disponibles d'ara endavant per a les persones que arriben per altres vies buscant refugi i una vida digna".
En referència a l'acollida de menors d'edat, celebren l'establiment d'un circuit d'urgència per a l'acolliment familiar de menors d'edat ucraïnesos que arriben sols a Catalunya i no tenen tutors legals. "Però ens sorprèn que no s'activés quan el maig del 2021, més de 1.500 infants i joves van arribar a Ceuta i Melilla. Ni que tampoc es plantegin acollides familiars per als 1.600 menors migrats sols tutelats per DGAIA o els 2.000 que esperen en centres de Canàries", asseguren demanant també que s'apliqui als refugiats menors d'edat arribats d'altres punts del món.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.