Desenes de persones han sortit als carrers de Cerdanyola del Vallès durant l'acte central d'aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Aquest dimecres s'han expressat les reivindicacions en favor de la igualtat a través de la lectura d'un manifest i les actuacions d'entitats de la ciutat. L'acte ha arrencat amb una cercavila pel carrer de Sant Ramon i ha finalitzat a la plaça de Francesc Layret.
Construir municipis feministes
La directora del CAP Serraparera, Maria José Pérez Lucena, ha estat l'encarregada de llegir el manifest municipal del 8M. La metgessa ha estat premiada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona en el marc dels Premis a l'Excel·lència Professional 2022. El manifest posa el focus en l'acció municipal per erradicar les desigualtats. "Tenim present que els governs locals, com administracions més properes a la ciutadania, juguem un paper estratègic en la lluita per la igualtat i, per tant, tenim reptes importants", assenyala el text.
Així, els reptes que cal assolir segons el manifest passen per l'educació sexual, aprofundir en la coeducació, avançar en polítiques de corresponsabilitat entre dones i homes i promoure plans d'igualtat: "Cal continuar consolidant el desplegament de les polítiques feministes amb una clara vocació integral i transformadora, amb l'objectiu de garantir els drets de les dones".
La directora del CAP Serraparera, Maria José Pérez Lucena, llegeix el manifest del 8M. FOTO: Mónica GM
"Volem eliminar les desigualtats en tots els àmbits de la vida pública i privada des de la política, la ciència, la salut , els esports, el treball, les cures ... i també en el canvi tecnològic i l'educació en l'era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i nenes", diu el manifest, afegint que l'Ajuntament referma el seu compromís "per seguir treballant en la construcció de municipis feministes".
L'acte central
El ritme de les dones de Batúcamela ha dirigit la cercavila a les 18 h des del carrer de Sant Ramon fins a la plaça de Francesc Layret. Allà, la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, ha obert l'acte institucional del 8M assegurant que cla commemorar aquesta data "per reivindicar la justícia de gènere i la igualtat". Tot seguit, les cantaires de la Coral Dones per la Pau (aCordeDones) han interpretat el poema de Maria Mercè Marçal, Cançó de fer camí, i La puerta violeta de Rozalén.
La Coral Dones per la Pau i la regidora Glòria Urbano durant el 8M. FOTO: Mónica GM
Els alumnes de l'Aula de Teatre de l'Ateneu han participat representant dues escenes que reflectien situacions de masclisme. També han actuat els músics del grup Tardes americanes, sorgit de la unió d'alumnes i professors de l'escola Aulos.
Després de la lectura del manifest, Cerdanyola Educació Feminista ha llegit la poció de la coeducació i ha reunit de nou l'Aquelarre Feminista que va guanyar el premi a Comparsa més reivindicativa durant la rua de Carnaval d'aquest 2023. Infants i dones s'han posat les capes liles i ha agafat les escombres per interpretar la performance La nit és nostra, amb música del grup Roba Estesa.
Cerdanyola Educació Feminista i la performance Aquelarre Feminista. FOTO: Mónica GM
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.