El nombre de denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental ha augmentat en un 12,2% aquest segon trimestre de 2021, segons recull l’informe trimestral Dades de Violència contra les Dones del 2021 elaborat per l‘Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Han estat 534 les denúncies presentades en total, de les quals el 8,6% han obtingut una sentència condemnatòria.
6 denúncies diàries
Des de l'any 2013, cada trimestre hi ha més de 300 denúncies a la comarca. El 2021 ha estat el primer any en què s'han superat les 500 denúncies en el segon trimestre, i el tercer període amb més denúnices des del 2013. Les 534 denúncies de l'últim trimestre equivalen al voltant de 6 denúncies diàries a la comarca, segons el Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO).
Gràfic de l'evolució del nombre de les denúncies contra les dones presentades al Vallès Occidental. FONT: CCVO
El 84,3% de les denúncIes es fan per atestat policial
Del total de denúncies, el 84,3% (450) es van presentar a partir d'un atestat policial amb denúncia de la víctima. Aquesta ha estat la via més recurrent per presentar denúncies a Cerdanyola, el 77,5% del total. Respecte a la resta de la comarca, Cerdanyola i Terrassa són les poblacions on més denuncies s'han rebut a partir d'un part de lesions al jutjat, via que representa el 8,6% (46) del total.
Gràfic de la distribució de les denúncies presentades segons procedència al Vallès Occidental. FONT: CCVO
Sobretot delictes per lesions lleus
El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO) ha registrat 578 delictes a la comarca durant el segon trimestre de 2021. D’aquests, el 65,8% (380) són per lesions lleus, mentre que el segon tipus més comú han estat els de trencament de penes i mesures, el 12,6% (73). A més, els jutjats de Cerdanyola del Vallès i Sabadell destaquen per una alta proporció en delictes de tortures, al voltant del 15%.
Gràfic de la distribució dels delictes registrats segons tipologia al Vallès Occidental. FONT: CCVO
La majoria de casos es paralitzen per falta de proves
Pel que fa a les resolucions judicials dels casos de violència contra les dones, el sobreseïment provisional és la forma més comuna de terminació dels procediments judicials a la comarca (47,5%), segons el CCVO. Aquesta resolució és la que paralitza el procediment judicial per falta de proves. Així, el 8,6% de denúncies acaben en sentència condemnatòria.
Gràfic de la distribució de les resolucions dels procediments judicials segons formes de terminació (%), àmbits territorials i partits judicials al Vallès Occidental. FONT: CCVO
Es deneguen més ordres de protecció de les que s'accepten
El Vallès Occidental ha admès a tràmit un total de 104 ordres de protecció durant el segon trimestre. D’aquestes, s’han denegat el 55,8% (58), mentre que s'han adoptat el 44,2%. A Cerdanyola s'han denegat el 66,7%, la xifra més elevada respecte a la resta de municipis.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.