El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha impulsat un projecte de suport a les associacions comercials i de restauració i als mercats municipals de la comarca. Dimecres 21 de setembre es va celebrar la primera trobada entre representants d'associacions d'alguns municipis inscrits, entre ells Cerdanyola del Vallès. Fins al moment s'hi han inscrit 21 organitzacions de les 33 registrades en actiu, lligades a 14 municipis de la comarca.
Donar-se suport i crear col·laboracions
L'objectiu principal de la iniciativa és generar espais que facilitin el coneixement entre les diferents associacions i crear una comunitat on compartir experiències i coneixements, per acabar enfortint el sector i generar ocupació i riquesa. En les sessions es faran formacions i networking, assessorament expert per revisar i millorar la pròpia acció i es donarà suport a projectes conjunts que es vulguin posar en marxa.
Durant la primera sessió, tant representants de les juntes directives com personal de suport contractat per a la dinamització, van compartir i reflexionat sobre el paper de les associacions davant la situació i les tendències actuals del comerç de proximitat. Amb tot, van valorar molt positivament l’oportunitat de compartir idees, neguits comuns i necessitats, i obrir col·laboracions.
El 60% d'associacions depenen econòmicament d'externs
El projecte dona resposta a les dades obtingudes pel Consell Comarcal l'any 2021, que es van recollir en un informe per disposar d’informació sobre les associacions comercials al Vallès Occidental. La mostra d'enquestats era de 21 associacions de les 38 identificades (55% del total), que es troben en 20 dels 23 municipis de la comarca.
El 47% de les associacions fa més de 20 anys que estan constituïdes, i el 62% d'aquestes presenten un nivell baix/mig de representativitat -per tant tenen una alta dependència financera d’agents externs com els Ajuntaments. Entre els serveis que més ofereixen es troba “facilitar informació de normatives que afecten els negocis”, i entre els que menys, el “networking per afavorir col·laboracions entre associats”.
A més, poc més de la meitat de les enquestades, el 58%, organitza accions singulars de dinamització del comerç. Pel que fa a la digitalització, el 52% no tenen pàgina web i només un 48% consideren fer un ús alt o molt alt de les xarxes socials.
Encara es poden incorporar associacions
Amb aquest context, i per abordar les oportunitats de millora identificades, s’ha posat en marxa aquest projecte de suport a les associacions, amb un conjunt d’accions plantejades d’aquí a finals de 2022. Durant aquest període es manté oberta la possibilitat d'incorporar associacions de la comarca, que poden contactar a través del correu ccvoc.comerc@ccvoc.cat.
Actualment es treballa també per definir una estratègia compartida entre el comerç i la restauració a la comarca, que ha de permetre dissenyar les actuacions prioritàries. En aquest sentit es va iniciar també el Programa d’Actuació Comarcal 2021-24, per augmentar l’activitat i la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit.
El comerç és el 16% de l'ocupació a la comarca
Actualment, segons el Consell Comarcal el sector del comerç i l’hostaleria representa el 19’1% del VAB de la comarca, donant feina a 63.027 persones (gairebé el 16% dels llocs de treball del Vallès Occidental) i compta amb 5.561 empreses (el 22% de les empreses de la comarca). El sector ha rebut l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 amb una reducció de l’ocupació del 3’5% i un percentatge similar en reducció d’empreses (-3’4%).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.