Silvia i Ane: "El futbol femení és un miratge, a la resta d'esports no passa el mateix"

La Silvia i l'Ane practiquen l'handbol des dels 12 i els 10 anys, respectivament, i ara formen part del sènior femení del Cerdanyola

Aquest article forma part de la sèrie '8-M: Dones de Cerdanyola'. Es tracta d'un conjunt de perfils de dones que ocupen llocs que tradicionalment havien estat relacionats amb els homes o en què les dones han estat invisivilitzades. La ciència, l'empresa, la música i l'esport són els àmbits en què des del TOT Cerdanyola ens hem centrat.

 

En els darrers anys el futbol femení està experimentant una gran transformació i, tot i que encara estan molt lluny d'aconseguir una igualtat amb els homes, s'estan produint canvis molt positius que està professionalitzant els equips i les jugadores. Aquestes millores, però, sembla que només siguin exclusives del futbol. A l'handbol, els equips femenins de primera divisió estatal, amb prou feines són professionals.

La Silvia i l'Ane són jugadores del sènior femení del Club d'Handbol Cerdanyola, que actualment es troba a Primera Catalana. La Silvia, de 25 anys, juga al club des dels 12. L'Ane, en canvi, va començar jugant als 10 anys a la seva ciutat natal, Bilbao, i va recalar al Cerdanyola fa quatre temporades, arran de venir a estudiar a la UAB.

Totes dues coincideixen que encara hi ha una desigualtat molt gran entre l'esport masculí i el femení. Al club cerdanyolenc, ara són l'únic equip femení que competeix. Tot i això, "ara s'està promovent que hi hagi el retorn dels equips de noies", confessa la Sílvia. 

L'Ane i la Silvia són jugadores del Club d'Handbol Cerdanyola. FOTO: Marc Mata

L'Ane i la Silvia són jugadores del Club d'Handbol Cerdanyola. FOTO: Marc Mata

 

L'hegemonia del futbol

La millora del futbol femení no ha tingut repercussió en els altres esports com l'handbol. Això ho sap l'Ane, que creu que és un procés social: "quan el feminisme ha tingut un auge, aquest s'ha vist en les dones blanques europees i amb diners. Passa el mateix amb el futbol". La jugadora basca assenyala que "el ric per ser més ric, empobreix al pobre i, per tant, es crea una desigualtat encara més gran".

La Sílvia afegeix que això també passa perquè és una qüestió cultural: "als països nòrdics tenen una cultura de l'handbol molt més arrelada, que inclús passa per sobre del futbol, i això també es percep després en els equips femenins". La jugadora catalana afegeix que "ens hauríem de fixar amb l'exemple de Granollers, on l'handbol és l'esport per excel·lència i tenen moltes noies jugant allà".

Més info: Cerdanyola es torna a sumar al 8M amb un ampli programa d'activitats

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.