El grup d'enginyeria i tecnologia Sener ha presentat, aquest dimecres 4 de setembre, el que serà el telescopi més gran del món, l’ELT.
Aquest consisteix en un mecanisme que actuarà com a estructura de suport per a mantenir i alinear els miralls del telescopi i que constitueix una fita en el desenvolupament d'eines científiques avançades que permetran majors troballes espacials i transformaran la nostra comprensió de l'Univers.
Que és l'ELT?
El Telescopi Extremadament Gran (ELT) és un projecte de telescopi terrestre nou i revolucionari que comptarà amb un mirall principal segmentat de 39 metres i serà el telescopi més gran en l'òptic/infraroig-proper del món. El concepte de l'ELT va néixer el 2005, el programa va rebre l'aprovació el 2012 i va veure la llum verda per construir-lo a finals del 2014. S'espera que la seva primera llum es produeixi aquest 2024.
Segons Miguel Redondo (Director del projecte del mecanisme M5 Sener), "el que és capaç de fer l'M5 és fer unes precisions molt elevades".
Lobjectiu de l’Observatori Europeu Austral (ESO) amb aquest telescopi és voler explorar els confins més llunyans del cosmos i rastrejar planetes similars a la Terra al voltant d'altres estrelles. Segons Xavier Barcons, director general d'ESO, "amb aquest projecte es podrà captar amb més llum i amb una nitidessa imatges. Aquest telescopi tindrà 15 vegades més de capacitat per recollir llum que l’actual telescopi més gran, el del Roque de los Muchachos, a les Illes Canàries. ".
Els mecanismes de les cel·les garanteixen l'alineació del telescopi durant l'observació alhora que corregeixen les deformacions de les òptiques. En aquest procés, un hexàpode d'alta precisió serà responsable de l'alineació i el seguiment dels miralls, i addicionalment s'emprarà una estructura activa per compensar els errors a les superfícies dels miralls.
Aquest telescopi estarà situat al desert d’Atacama, a Xile, perquè el director de l'ESO Xavir Barcons, “és el millor lloc del món per observar el cel ja que el 90% de les nits hi ha cel clar, davant l'alta proporció del telescopi de els Canàries on aquest percentatge baixa al 70 a 75% de les jornades".
A més del mecanisme M5, el grup d'enginyeria i tecnologia Sener és el responsable també dels mecanismes dels miralls M2 i M3 i manipulador de M1 per a aquest telescopi i aquest 4 de setembre ha presentat, ja completat, el mecanisme o cel·la del cinquè mirall de l'ELT, el M5, el mirall d'estabilització més gran del món. Aquesta peça, dissenyada, construïda i provada al Parc de l’Alba de Cerdanyola, té unes dimensions de 2’7 x 2’2 metres, cosa que suposa ser el mirall basculant més gran construït mai per a un telescopi. El seu mecanisme de suport serà capaç de dirigir la llum captada pel telescopi fins a 10 cops per segon per estabilitzar les imatges recollides per l'ELT.
Claus que han portat a Sener fins a construïr aquest telescopi
Segons Sener, les claus es diferencien en tres com són la diplomacia científica internacional, els científics i els investigadors que estan a les instal·lacions ho han demanat i també per un teixit industrial molt elevat.
L’ELT serà el telescopi òptic més gran del món i comportarà un “sorpasso al posar Europa per davant de la resta del món en aquesta matèria i permetrà estudiar l’espai que desconeixem amb una precisió i nitidesa mai vistes", explicava Xavier Barcons, el director de l’Observatori Europeu Austral (ESO).
Per la seva banda, Roberto Tamai -responsable del programa ELT de l’ESO-, destacava que “podrem mirar el desconegut abans que els altres” i manifestava que es podrà saber, per exemple, si en algun planeta hi hagut o no algun tipus de vida.
Un dels grans avenços del mecanisme M5, segons indica Miguel Redondo, director del projecte a Sener, és que la gran estabilitat d’imatge que permetrà, ajustant en tot moment la posició del mirall per contrarestar les pertorbacions que puguin haver-hi, com vibracions a causa del vent, per exemple.
Redondo remarca que aquest és un projecte liderat i executat per Sener a Cerdanyola i que ha de ser motiu d’orgull ja que suposa ser punta de llança tecnològica arreu del món.
El repte que es va plantejar a Sener va ser desenvolupar un mecanisme capaç d'orientar el mirall M5 a gran velocitat i amb una precisió molt elevada. Aquest desafiament s'ha aconseguit muntant un sistema de actuador específic, fabricat per Cedrat Technologies a França, sobre una estructura molt rígida, així com acoblant sensors de posició molt ràpids i precisos a un processador digital potent i veloç per aconseguir un control extremadament precís de la posició del mirall.
Roberto Tamai, responsable del programa del ELT en l'ESO, assegurava que aquest projecte "ha costat molt" i que és "una cosa novedosa que mai s'ha fet ni vist".
L'objectiu és que a finals d'aquesta dècada aquest telescopi estigui acabat
S'espera que l'ELT d'ESO vegi la llum per primera vegada a finals d'aquesta dècada i està preparat per assumir alguns dels reptes científics més grans del nostre temps, explorant els confins més llunyans del cosmos i rastrejant planetes similars a la Terra al voltant d'altres estrelles.
Així treballen a Sener. FOTO: Marc Mata
Satisfacció des de Sener
Des de Sener comentaven que "hem crescut bastant des de la nostra creació com a empresa" i no descarten una ampliació d'espai de cara a un futur. "També valorem molt positivament la capacitat tecnologica de les persones que hi treballen a Sener i l'entorn que Cerdanyola ens dona ens ho permet. Tenim accès a les universitats per la formació i això ens permet fer aquest tipus de projectes", van afegir per concloure.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.