Robert Álvarez: "Cerdanyola va ser important quan Valldaura també ho va ser"

Robert Álvarez i Vicente Guallart presenten un llibre que repassa la història dels gairebé 900 anys de Valldaura: monjos, reis, nobles, industrials i investigadors

Cerdanyola ha passat per moltes etapes que han marcat la seva essència actual: la Cerdanyola del nucli de Sant Ramon, la dels estiuejants, la de l'expanció industrial... Però segles abans de la creació del primer nucli urbà, Cerdanyola va tenir un paper molt important en els afers reials de la corona Catalanoaragonesa. Situat al vell mig de Collserola, en el coll que comunica Horta amb Cerdanyola, s'hi aixecava l'antic palau reial de Valldaura. Fundat l'any 1150 va ser residència ocasional de diferents comtes de Barcelona i reis, com Martí l'Humà, Jaume el Just, Joan I, Alfons III o Pere III.

"Durant un segle i mig, el Palau de Valldaura solia acollir les reunions sobre assumptes importants de la corona", explica Robert Álvarez, coautor del llibre 'Valldaura 1150-2025. Una història de Monjos, Reis, Nobles, Industrials i Investigadors', que es presentarà el pròxim divendres 21 de febrer a les 19h a la Sala Enric Granados. 

 

El primer monestir del Cister

L'edifici va ser construit el 1150 i va acollir el primer monestir de monjos de l'Ordre del Cister. "Un any abans que el monestir de Poblet es posés en funcionament, els senyors de Montcada van aixecar aquest moenstir situat a Cerdanyola", assegura Álvarez. Aquesta cursa per ser el primer monestir del Cister de Catalunya, portaria cua. "Els de Poblet van portar l'assumpte als tribunals de Roma, però des de la ciutat santa van fallar a favor dels de Valldaure", explica l'historiador.

Anys després, aquests monjos acabarien marxant de Collserola i s'instal·larien al monstir de Santes Creus, perquè Valldaura era una vall molt estreta i concorreguda: "volien silenci i per camí que transcorria entre Sant Cugat, Horta i Barcelona, hi passava molta gent", diu.

No serà fins al segle XV que el Palau comença a entrar en decadència i "a partir dels anys 60 d'aquell segle, ja no hi quedava res", comenta Álvarez. 

 

La reconstrucció de Can Valldaura

La masia actual de Can Valldaura va ser construïda l'any 1888 per l'industrial fariner Francesc Guardiola, aprofitant les pedres de les restes del palau reial per la construcció de la masia. Com a masia va decaure, sobretot, durant la segona meitat del segle xx i va ser la seu de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Aquesta segona part de la història de Valldaura ha estat investigada per l'arquitecte Vicente Guallart, qui és l'altre autor del llibre. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.