Quins recursos tenen els cerdanyolencs per a millorar la seva salut mental?

Aquest dijous 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental

La salut mental i el benestar emocional es relaciona amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Aquest dijous 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental. Actualment, segons els resultats de la darrera onada de l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2023  i dels Indicadors de Benestar i Progrés Social de l’Idescat, a Catalunya, el 26,8% de la població adulta té problemes de depressió o ansietat.

Més info: Cerdanyola se suma al Dia Mundial de la Salut Mental amb un octubre ple d’activitats

En el cas dels joves (15 anys i més), 1 de cada 5 d’ells (22,1%) tenen malestar emocional, i a més, les dones d'aquest grup d'edat tenen el percentatge de malestar emocional més alt que els homes (26,7% vers 17,2%). 

A Cerdanyola, diverses institucions i entitats s'ocupen de millorar la salut mental de la població. Des dels centres sanitaris fins a campanyes potenciades pels organs municipals i comarcals.

 

Unitat de Salut Mental del Parc Taulí

El Parc Taulí és un centre referent pel seu Servei de Salut Mental. L'hospital de referència pels cerdanyolencs disposa de la unitat de Salut Mental i Addiccions per atendre i tractar els pacients que pateixen malalties mentals. A les seves instal·lacions de Sabadell atenen uns 8.000 pacients a l'any des d'infants fins a adults i gent gran. Una altra dada destacable és que al voltant del 30% dels pacients que arriben al Parc Taulí pateixen depressió.

A més a més, l'hospital vallesà compta des de l'estiu de l'any passat amb una nova àrea d’urgències de salut mental per a adults, que té 120m2 i pot atendre fins a 10 pacients en dues zones.

 

CAP de Salut Mental Cerdanyola-Ripollet-Montcada

El CAP de Salut Mental està gestionat per l'Hospital de Sant Joan de Déu i atén les poblacions de Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. La Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu acompanya a les persones amb trastorns mentals al llarg de la seva vida, en tots els àmbits, en totes les circumstàncies i amb els recursos que necessiten.

També compta amb els Serveis de Rehabilitació Comunitària (SRC) al carrer Adam i Eva, on vetllen per la rehabilitació dels problemes de salut mental crònics, a través de la recuperació funcional, reinserció comunitària i suport a les famílies.

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Cerdanyola (Serraparera, Canaletes i La Farigola) també ofereixen atenció sobre la salut mental de la ciutadania.

 

Oficina Jove

Des del febrer de l'any passat, el Casal de Joves Altimira ofereix atenció a la salut mental del jovent de Cerdanyola. El servei d'acompanyament emocional ofereix un espai per ser atesos per dues psicòlogues municipals que fan sessions individuals i col·lectives. Aquest servei d'atenció emocional està lligat al projecte Escolta Jove de la Diputació de Barcelona.

 

Nou grup de treball Salut i benestar emocional

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha obert el període d’inscripcions per a participar en el nou Grup de treball “Salut i benestar emocional” constituït per professionals de Salut, Joventut i Referents de Benestar Emocional Comunitari dels CAPs de la comarca. El grup de treball impulsarà una exposició itinerant amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la salut i el benestar emocional, prevenir de les conductes de risc com les addiccions, així com per a reduir l’estigma en salut mental i oferir eines per al benestar emocional. 

Aquesta actuació, dona resposta a l’opinió expressada pels joves de la comarca en l’enquesta “Jove digues la teva sobre benestar emocional!”. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.