Un programa de realitat virtual millora el benestar emocional dels sanitaris de l’atenció primària

Segons alguns estudis, aquest sentiment de malestar o burnout, supera el 40% entre els professionals de l’atenció primària

En l’entorn laboral del món sanitari, el malestar i l’esgotament emocional dels professionals ha anat en augment en els darrers anys i, amb més evidència, després de la pandèmia de la Covid. Segons alguns estudis, aquest sentiment de malestar o burnout, supera el 40% entre els professionals de l’atenció primària.

Davant d’aquesta situació, des del centre d’Atenció Primària Can Rull i Can Llong del Parc Taulí es va decidir fer un programa d’intervenció per facilitar la gestió emocional dels seus professionals per afrontar situacions d’estrès, així com canalitzar situacions i sentiments desagradables.

L’objectiu de l’estudi va ser avaluar l’impacte en variables afectives i cognitives de la implementació de la realitat virtual i la pràctica guiada de tècniques de mindfulness. En aquest assaig clínic hi van participar 14 professionals de l’equip del CAP Can Rull i del CAP Can Llong de l’àrea assistencial (medicina, infermeria i tècnics de cures d’auxiliar d’infermeria) i de gestió administrativa. Es van efectuar avaluacions abans i després del programa, així com avaluacions ecològiques momentànies (EMA) abans i després de cadascuna de les sessions.

Aquest projecte es va desenvolupar durant dos mesos, amb tres grups diferents, amb un total de cinc sessions de freqüència setmanal i 60 minuts de duració, dirigits per professionals de psicologia i infermeria. En aquestes sessions es van dur a terme pràctiques de focalització atencional, com exercicis d’atenció plena i respiració diafragmàtica, com també tècniques de regulació emocional i activació fisiològica, incloent la gestió dels pensaments i la relaxació muscular progressiva. Aquestes pràctiques es van complementar amb l’ús de realitat virtual, que oferia una experiència immersiva mitjançant gràfics d’alta resolució, que permet als participants explorar entorns naturals com la selva amazònica, els esculls de corall o les sabanes africanes.

Durant el procés de l’estudi es va comprovar un impacte beneficiós a curt i llarg termini. En acabar la sessió, els participants experimentaven una millora emocional, traduïda en un augment de l’afectivitat positiva i de la relaxació, a més d’una disminució de l’activació i del desànim. Aquesta evidència s’ha pogut comprovar un cop finalitzat l’assaig clínic amb resultats que mostren una millora del benestar emocional i una disminució de la sensació d’aïllament social dels professionals que han participat”, explica Laura Comendador referent de benestar emocional i salut comunitària (RBEC) del CAP Can Rull – Can Llong i responsable de l’assaig clínic.

L’estudi mostra com la implementació de programes basats en la realitat virtual amb tècniques mindfulness tenen molt bona acceptació per part dels professionals i contribueixen a millorar la salut emocional dels professionals en els entorns sanitaris.

El Parc Taulí té el portal Taulí Saludable dedicat a promoure el coneixement de les persones sobre la seva salut per aconseguir un entorn laboral més saludable i tenir implantat un sistema de treball que promogui la salut en les organitzacions sanitàries. “La cura del benestar emocional i laboral més molt important. Per això busquem i oferim millores per dotar als professionals d’eines per a la relaxació, superació i resiliència. Com, per exemple, l’activitat de realitat virtual, que ha obert un nou horitzó dins del cap del benestar”, explicar el Dr. Miquel Cirera, director del servei d’atenció primària de Can Rull i Can Llong.

Estan previstes noves edicions d’aquest programa de realitat virtual amb la finalitat d’implantar-lo, com a un element fix més dins del programa de benestar laboral i emocional per a professionals, que l’atenció primària del Parc Taulí fa anys que està desenvolupant. En aquestes noves edicions està previst que hi participi tot l’equip de professionals de l’Atenció Primària de la Corporació Sanitària Parc Taulí. També s’està estudiant usar la realitat virtual per al tractament de certes patologies, que poden presentar els usuaris de Can Rull i Can Llong.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.