Oscar Pons és regidor de Cultura des de fa poques setmanes. Fins ara, el regidor del PSC estava al capdavant de la regidoria d’Esports, però els canvis en el cartipàs del govern li han atorgat una altra regidoria exigent: Cultura. L’arribada de Pons al departament cultural coincideix amb un moment d’incertesa i adaptació del sector de la cultura local i d’arreu del territori.
Com estàs sent el seu aterratge a Cultura?
M’implico molt en les coses i per a mi és un gran repte i estic molt content. M’engresquen molt els projectes i he trobat un equip fabulós. Estic molt feliç.
Fins ara portava Esports, una regidoria exigent a Cerdanyola, i ara se suma Cultura, una altra secció amb moltes entitats amb les que tractar. Com ho porta?
Ho porto fantàsticament bé. De tot gran problema pot sortir una gran entesa. A l’esport ho hem aconseguit. Hem fet grups de WhatsApp amb les entitats i ens han felicitat des de la Diputació perquè estem fent un front comú. Això fa que les entitats estiguin molt més a prop i no és un problema que hi hagi moltes. A Cultura passa igual. El nombre d’entitats i de gent que col·labora reflecteix la salut cultural d’una ciutat.
Quins són els seus objectius al capdavant de Cultura?
Ara estic en un moment d’agafar inputs però tinc molt clar cap a on hem d’anar. Tot passa per treballar plegats dins la diversitat de les entitats i les activitats. Arribo a una regidoria on treballen grans professionals a l’Ajuntament i on hi ha grans entitats. Vull que els projectes de ciutat siguin de les entitats, i que els projectes de les entitats siguin de la ciutat.
"Aquest front comú de voler fer arribar la cultura a la gent malgrat la Covid-19, ja és un projecte brutal"
Què cal reforçar en el teixit cultural de la ciutat?
Arribo a Cultura en un moment en el qual estem tots junts superant una dificultat comuna. Hem de donar la volta a això, i ho estem fent oferint cultura. El millor està per arribar i no hem de defallir. Crec que aquest front comú de voler fer arribar la cultura a la gent malgrat la Covid-19, ja és un projecte brutal. Un cop superat això, no hi poso límits. On vulgui arribar la gent, hi arribarem.
Semblava que no arribaria mai, però ha arrencat el curs cultural. Com està anant aquest inici?
Sempre hem intentat equilibrar la balança de garantir els protocols sanitaris i d’alimentar l’ànima d’alguna manera. A poc a poc anirem fent tot el que sigui possible i el que no es pugui fer, ho intentarem reinventar.
Hi haurà Festa de Sant Martí?
No hi haurà una festa multitudinària o concerts, però la Festa de Sant Martí estarà present i ho comunicarem. Crec que és important que sapiguem que la Covid-19 no pot matar Sant Martí, i no ho farà.
"La cavalcada de Reis com la coneixem fins ara no es podrà fer, però els reis arribaran a Cerdanyola"
Quina perspectiva ha de tenir la gent de què es podrà fer quant a actes populars?
Anem a remolc de com evoluciona la situació. Ara ens poden ajuntar sis persones, però no sabem si per cap d’any podrem sopar amb la família. La cavalcada de Reis com la coneixem fins ara no es podrà fer, però els reis arribaran a Cerdanyola. No se sap en quin format de cavalcada, però vindran. També espero que puguem treballar en una gran festa quan tot això acabi.
Des del govern s’han mostrat molt prudent davant la pandèmia i a l’hora de reprendre l’activitat cultural. Consideren un risc fer actes d’aquest tipus?
Hem de fer coses, però hem de valorar els riscos. No podem permetre que ens porti a un tancament. Evidentment, pot passar. Pots fer actes amb garanties de seguretat però pots trobar-te amb un focus. Hem de treballar amb això. Jo soc partidari de fer coses garantint els protocols de seguretat perquè no podem anar enrere. Anem endavant encara que sigui a poc a poc.
Les entitats culturals es veuen afectades econòmicament per la pandèmia. Destinaran ajudes per a aquest sector?
Igual que no hi ha per a les entitats esportives, tampoc hi ha ajuts en aquest àmbit. Les ajudes no són sectorials, sinó que es destinen a les persones. Seguim treballant per seguir ajudant les persones físiques i, a partir d’aquí, cap amunt. Quan ho puguem fer, voldríem apropar les ajudes als conjunts i la gent de la ciutat.
Un petició del sector cultural és un nou espai que descongestioni l’Ateneu i permeti també tenir un altre auditori. S’habilitaran o es construiran nous espais?
Evidentment, és necessari un nou espai. Hauríem de valorar si és un auditori més gran o una extensió del que ja tenim. La intenció és trobar algun espai que es pugui adaptar. La Covid-19 ho retarda tot, també les inversions. Però una de les coses que ens agradaria fer és trobar un espai que puguin gaudir moltes entitats i que doni resposta a aquesta demanada.
Hi ha un projecte real pensat?
No hi ha projecte perquè hi ha espais que són susceptibles a habilitar-se però hem de fer de dominó.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.