El ple municipal aprova el Pla Local Feminista i el Pla d’Emergència per Sequera

Tot i l'aprovació per unanimitat del Pla de Sequera, els partits de l'oposició han recriminat al govern "que no s'hagi aprofitat el temps"

La sessió ordinària del ple municipal del mes de novembre, celebrat aquest dijous dia 30, ha aprovat amb el vot en contra del grup municipal VOX i l’abstenció del Partit Popular (PP), el Pla Local Feminista de Cerdanyola del Vallès. La resta de grups municipals han votat a favor d’aquest pla.

Un pla que la regidora d’Igualtat i Feminismes, Andrea Borrego, ha qualificat com a “l’eix vertebrador de tres principis fonamentals: la transversalitat, la interseccionalitat i l’empoderament de les dones de Cerdanyola del Vallès” i que en el qual s’ha treballat des d’una “perspectiva oberta i integradora”.

La regidora també ha volgut agrair a les entitats que han participat en aquest pla, “en especial al Consell de Dones”, als regidors i regidores del Govern i als partits de l’oposició “que han aportat idees constructives”.

Tot i que el Pla ha tingut una bona acollida entre la majoria dels grups municipals de l’oposició, aquests han recordat que “ara cal veure accions”. En aquest sentit, el regidor d’En Comú-Podem, Pedro Arco, ha demanat “formar part d’un grup de seguiment per a la implementació de totes les accions que es diuen al pla”.

Tanmateix, la regidora de Guanyem, Cristina Gallardo, ha assenyalat que els objectius estratègics del pla li semblen “poc concrets”, tot i “compartir-los al 100%”. Així doncs, considera que aquests “es queden al terreny d’allò abstracte i se’ns fa difícil fer-ne el seguiment”.

En aquesta mateixa línia, la regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Isabel Cruz, també ha volgut posar uns ‘peròs’ a la elaboració del Pla, com per exemple que “es troben a faltar eines concretes per a assegurar la perspectiva feminista en la praxis comunicativa del consistori” o que no s’hagi inclòs un Pla LGTBI.

Davant d’aquesta absència del Pla LGTBI, Andrea Borrego ha respòs que “es va considerar que el col·lectiu LGTBI es mereix tenir un pla a banda d’aquest” i que ja hi estan treballant per a fer-lo realitat. També ha volgut donar resposta a les consideracions de Guanyem i d’En Comú-Podem i ha afirmat que ja s’han planificat algunes accions i s’espera que se’n facin més.

 

El Pla de Sequera s’aprova per unanimitat

També ha quedat aprovat el Pla d’Emergència en situació de Sequera pel municipi de Cerdanyola del Vallès per unanimitat de tots els partits. El regidor de Medi Ambient, Antonio Otero, ha sigut l’encarregat de presentar aquest pla com una “eina per a l’anàlisi de l’estat de la xarxa i de les infraestructures del municipi, així com de gestionar els diferents escenaris que puguem tenir en futurs episodis de sequera”.

Des de la setmana passada Cerdanyola, igual que la resta de municipis de Sistema Ter-Llobregat, es troba en fase de preemergència per sequera. Una fase que contempla noves restriccions, com la reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant, que passarà de 230 a 210 litres per dia. Tot i això, Cerdanyola no veurà afectat, de moment, el seu consum d'aigua ja que aquest és de 172 litres de mitjana per habitant i per dia (octubre de 2023). És per això que el regidor de Medi Ambient, considera que “hi ha un cert marge a l’hora d’efectuar aquest pla”.

El regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, li ha recriminat que es visqui d’aquest marge i ha que “no s’hagi aprofitat el temps”. Així mateix, el regidor d’ERC, Albert Turón, ha recordat que ja fa dos anys des que l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar l’entrada en estat de sequera dels municipis del Sistema Ter-Llobregat i ha lamentat que no s’hagin fet les inversions i les mesures pertinents abans.

Una de les mesures que el grup municipal En Comú-Podem creu que és més interessant, és “la municipalització del servei de distribució d’aigua, perquè el propi ajuntament en tingui el control”. D’altra banda, el regidor del PP, Álvaro Hernández, ha convidat al govern municipal a que explori diferents vies de recaptació d’aigua.

 

El futbol i el finançament dels ens locals, protagonistes a les mocions de l’oposició

La moció presentada pel PP per la millora de la situació de les instal·lacions i serveis del Cerdanyola Futbol Club, ha portat a un debat sobre diversos aspectes del club i del futbol a la ciutat. El regidor del PP, Álvaro Hernández, s’ha queixat de l’elevada quota que han de pagar les famílies perquè el seu fill o filla pugui entrenar i jugar al club, de la falta d’instal·lacions per a practicar aquest esport i del mal estat de les existents, que, segons ha dit “les canaletes estan en mal estat, hi ha abelles, s’han de dutxar amb aigua freda i no hi ha el material sanitari necessari”.

El regidor d’Esports, Óscar Pons, ha assenyalat que sí que cal millorar les instal·lacions esportives municipals i ha assegurat que ho faran. Els diferents grups municipals han estat d’acord en què cal una millora de les instal·lacions, però li han retret al regidor del PP l’enfoc que se li ha donat a la moció i la falta d’informació que ha ofert el Partit Popular. És per això que tant el Govern del PSC com el regidor de Junts per Cerdanyola han votat en contra de la moció, En Comú Podem, ERC i Guanyem s’han abstingut i només el regidor de VOX ha donat suport a la moció.

Pel que fa a la moció del finançament dels ens locals, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, ha assenyalat que “cal abordar de forma definitiva un finançament dels diferents territoris de l’Estat més transparent i just, que acabi amb l’actual dèficit fiscal de Catalunya”.

Sánchez considera que “s’està posant al límit la pressió fiscal a la qual estan sotmesos els els ciutadans, en una etapa de crisi socioeconòmica continuada” i que “el repartiment entre les diferents administracions, que es fa per part de l’Estat, dels tributs i dels ingressos, no es correspon a les competències i responsabilitats que actualment tenen els ens locals respecte a les altres administracions”.

El president de l’EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba, present al ple municipal de Cerdanyola, “va recordar que Bellaterra, tot i ser la tercera EMD de Catalunya en població, és una de les més baixes en competències i pressupost”, va avançar que “s’està treballant en una llei per regular les entitats menors” i va agrair als grups municipals del consistori amb qui n’estan parlant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.