El ple municipal acorda, de nou, deixar de fer servir l'herbicida glifosat a la ciutat

El govern va votar en contra de la moció defensant que utilitzen productes "efectius i autoritzats" i obrint la porta a aplicar productes alternatius

El ple municipal del mes de novembre de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, celebrat telemàticament el dijous 26 de novembre, va aprovar una moció per prohibir l'ús del glifosat a l'espai públic de la ciutat. L'acord es va aprovar amb l'únic vot en contra del PSC, des d'on van assegurar que els productes que utilitzen en la gestió de la jardineria estan "autoritzats". 

 

Canvi de portaveu a En Comú Podem

En l'apartat de punts plantejats pel govern, es va fer efectiu el canvi de portaveu al grup municipal d'En Comú Podem (ECP). Isaac Martínez serà el nou portaveu en substitució de Pilar Adell. Des d'ECP van explicar que el canvi és degut a la voluntat de la formació de que el paper de portaveu sigui rotatiu entre els seus regidors.

A més, es va aprovar per unanimitat el règim de votació a les sessions del Ple que se celebren de forma telemàtica. Per una altra banda, a proposta del govern es va aprovar per unanimitat, i de forma inicial, la modificació de l’ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació de serveis del viver d'empreses i espai coworking Cerdanyola. El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va explicar que es tracta de la fixació de preus per sota del mercat per tal de facilitar l'accés a les noves empreses.

 

Dues declaracions institucionals

Com a acord de la junta de portaveus de tots els partits, s'aprovaran dues declaracions institucionals. La primera, per l'adhesió al manifest del Dia internacional contra les violències masclistes.

La segona, per incorporar "la recuperació verda i socialment justa a les nostres polítiques de reactivació econòmica, amb l’Agenda 2030 i els ODS com a base, amb fites a curt i llarg termini". A més, s'acorda accelerar la transició energètica i afavorir la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire.

 

El glifosat, vetat de nou en una moció

El ple municipal va aprovar, amb l'únic vot en contra del PSC, eradicar l’ús del Glifosat al municipi, "trobant alternatives ecològiques més adequades i respectuoses amb la salut de les persones i el medi ambient". La regidora d'ERC, Helena Solà, va recordar que es tracta d'una anomalia democràtica perquè el mateix punt ja es va aprovar al ple del mes de març de 2017 i ja s'havia complert al mandat de Compromís per Cerdanyola. A més, va posar en relleu els perills del glifosat en la salut de les persones i el fet que la normativa europea prohibirà el producte a partir de 2022. 

Els grups proposants de la moció van acusar el govenr local d'haver recuperat l'ús del glifosat "d'amagat". Des del govern, la regidora d'Espai Públic, Eulàlia Mimó, va reconèixer que el PSC va votar a favor de la moció l'any 2017 i que no estan en contra de fer servir productes alternatius. El problema, expressava Mimó, és que "s'ha demostrat que aquests productes alternatius  no són efectius ara per ara". "A Cerdanyola es va fer el canvi i es va comprovar que els escurcells no es podien controlar", va afegir la regidora socialista. 

Mimó va destacar que el govern local vol "una ciutat neta i una jardineria cuidada" i va assenyalar, sense referir-se explícitament al glifosat, que utilitzen productes "efectius i que estan autoritzats". Alhora, va dir que el govern no descarta fer servir productes alternatius que siguin efectius.

 

Totes les mocions aprovades

En l'apartat de les mocions, també es es va aprovar la proposta d'En Comú Podem (ECP) per reforçar les xarxes de protecció social de Catalunya per afrontar la crisi de la Covid-19. La moció insta el Govern de la Generalitat a "elaborar i signar amb el món local un nou Contracte Programa de Serveis Socials abans de finals d'any, per a donar garantia als ajuntaments i reforçar els serveis de resposta a l'emergència, assegurant la flexibilitat suficient per a adaptar els serveis a les incerteses i l'evolució de la crisi social dels propers anys". El punt es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits excepte ERC i Junts, que s'hi van abstenir.

Per una altar banda, es va aprovar per unanimitat la moció proposada per ERCGuanyem i ECP per instar el Govern espanyol a reclamar al Marroc que "compleixi els acords internacionals i, en concret, el Pla d’arranjament (Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991), i que retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat i deixi d’utilitzar el Guerguerat o un altre pas del sud-oest del territori sahrauí per comunicar-se amb Mauritània".

Des d'Esquerra Republicana també es va proposar instar al govern municipal a "dotar les estructures dels serveis econòmics i la intervenció dels recursos materials i humans necessaris per garantir la realització del Pla Anual de Control Financer de l’Ajuntament". 

En la mateixa moció demanen que el govern revisi i auditi "tots els contractes de gestió de serveis públics municipals vigents amb empreses concessionàries" per tal d’incloure les modificacions en els plecs de clàusules dels contractes necessàries per implementar les auditories i el control financer.La moció es va aprovar amb els vots a favor del PP, Junts, Guanyem, Ciutadans i ERC, i els vots en contra del PSC i ECP.

Per últim, es va aprovar la moció proposada per ERC, Guanyem, ECP i Junts per Cerdanyola per reconèixer i declarar "la unitat de la llengua catalana, sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents", fent referència a altres denominacions territorials, tradicionals o populars, com ara alguerès, valencià, mallorquí, menorquí, eivissenc, andorrà, formenter o fragatí. PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts van votar a favor, Ciutadans va votar en contra i el PP s'hi va abstenir.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.