L'Audiència Ciutadana, celebrada aquest dijous 30 de juny, ha posat sobre la taula tres assumptes que preocupen la ciutadania de Cerdanyola. La Plataforma No Tribut Metropolità ha demanat que l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Cerdanyola es posin d'acord per tal que el veïnat pugui accedir a la tarifació del transport públic. D'altra banda, Jovent Republicà i la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge han reiterat queixes pel que fa als equipaments d'estudi locals i a l'accés a habitatge social.
La tarifació, en marxa
El portaveu de la Plataforma No Tribut Metropolità, Ignacio Laguna, s'ha referit a una instància que havia fet a l'Ajuntament el 13 de maig en què preguntava quan s’implementarà la tarifació social de l’AMB: en concret, la targeta rosa metropolitana, que permet l'accés gratuït al transport públic a les persones grans o amb discapacitat. Al respecte, Laguna ha assegurat que no va rebre resposta de l'Ajuntament i es va assabentar a través dels mitjans que la proposta ja està en marxa per l'OAC: "No és norma que no es contesti, però en aquest cas no es va contestar".
També ha demanat que l'AMB i el consistori "signin convenis" perquè els ciutadans de la segona corona metropolitana, a què pertany Cerdanyola, puguin demanar la tarifació en les mateixes condicions que els de la primera corona. Laguna, a més, ha denunciat que al veïnat de Cerdanyola se li reclami el pagament de l’impost amb recàrrec en els casos de manca de comunicació, i que no s'escolti al Síndic de Greuges que va emetre una resolució prohibint aquest recàrrec.
Javier Sánchez, el tercer tinent d’alcaldia, s'ha compromès a informar-se sobre les diferències entre corones metropolitanes, i ha respost al tema del pagament del recàrrec: "El Síndic recomana, i com que no hi ha sentència ferma de la seva resolució, l’AMB està enviant les notificacions de cobrament".
Demanda de comunicació
A més, Laguna ha fet evident la seva queixa perquè l'Ajuntament no hagués informat d'avenços pel que fa al compromís de l'AMB a subvencionar dos terços del transport: "Si això ja estava signat, s’hauria d’haver informat des de l’Ajuntament". "Estem en reunions, de moment no s’ha firmat cap conveni, si no ho informaríem", ha respost la regidora Glòria Urbano, afegint que aviat tindrà lloc la reunió amb l'AMB per a debatre els termes del conveni. Al respecte, les regidores Cecilia Collado i Laura Benseny, d'En Comú Podem i GuanyemC, han insistit en estar informades sobre els avenços en les negociacions.
La Plataforma va voler presentar aquestes queixes en l'últim plenari davant d'Antonio Balmon, vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, però aquest es va negar a atendre'ls: “Crec que la seva actitud està posant barreres al diàleg entre administració i AMB", ha conclòs Lacuna.
Més hores d'estudi a la bilblioteca
Un portaveu del Jovent Republicà de Cerdanyola del Vallès hareiterat la reivindicació de millors condicions per a l'estudi, queixant-se perquè enguany la sala d'estudi nocturna de la Biblioteca Central hagués obert un dia abans de començar de les Proves d'Accés a la Universitat: "És còmic que els estudiants de l’anomenada ciutat del coneixement hagin d’anar a altres ciutats a estudiar". El portaveu ha al·ludit a la manca d'interès del govern en aquest assumpte, i ha criticat també el transport públic.
L'alcalde Carlos Cordón ha optat per donar-li la raó pel que fa a la "falta històrica d’equipaments" per a l’estudi: “És una mancança evident i estem d’acord en treballar-hi”. Tot i això, ha puntualitzat que, tot i no ser suficient, almenys Cerdanyola compta amb una aula d'estudi nocturn. Pel que fa a la connectivitat en termes de mobilitat, l'alcalde no ha acceptat la crítica i s'ha referit al projecte d'ampliació del pont que connecta la UAB i Cerdanyola.
El regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, ha donat suport a la moció del Jovent Republicà ressaltant la importància d'aquests equipaments: "Poder estudiar a casa no és un privilegi que tothom tingui".
Un habitatge digne
Algunes famílies de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge s'han fet ressò un cop més del seu malestar davant de la manca de subministrament d'aigua. La portaveu ha afirmat que Serveis Socials no ofereix una "solució digna i adequada", i demana que s'instal·lin comptadors socials. A més, s'han posicionat en contra de les "solucions tapa-forats" criticant que a algunes famílies se'ls ofereixi albergs a fora de la ciutat per manca d'habitatge a Cerdanyola.
Carlos Cordón ha respost fent referència a la reunió "constructiva" que van tenir amb la PAH la setmana passada: "Va servir per a conèixer les vostres inquietuds". L'alcalde ha insistit que "queda molt de marge on treballar" i ha admès que és "lamentable" que no hi hagi habitatge social a Cerdanyola. Igualment, ha deixat clara la seva intenció de buscar sempre "l'alternativa el més digne possible".
La regidora d'ERC de Cerdanyola, Helena Solà, ha intervingut amb la intenció de fer autocrítica: "Això posa de manifest que alguna cosa s'està fent malament", atorgant la màxima responsabilitat al govern per ser qui pren les decisions. “No ho podem deixar passar de puntetes”, ha conclòs, tot fent una crida a invertir més recursos en aquestes famílies.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.