El Pla d'Actuació de Mandat, el Pla LGTBI i la 4a escola bressol centren el debat del ple de juny

El Pla LGTBI va ser aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte el vot en contra de Vox i l'abstenció del PP

El ple municipal juny, celebrat aquest dijous 27, va tenir de tot. Els grups municipals que integren el consistori van debatre sobre el Pla d'Actuació de Mandat (PAM), es va aprovar el Pla LGTBI, que arriba després de l'aprovació del Pla Feminista el passat mes de novembre, i l'aprovació de la creació d'una quarta escola bressol municipal.
 

El Pla d'Actuació de Mandat es presenta entre crítiques de "poca ambició"

Un dels punts claus d'aquest ple de juny va ser el donar compte del Pla d'Actuació de Mandat 2023-2027, per part del govern municipal del PSC. Segons els socialistes aquest pla marca el full de ruta per aquest mandat, definint les actuacions i els projectes a realitzar en aquest període pel govern municipal.

El pla consta de set grans reptes amb l'objectiu d'aconseguir "una ciutat més justa, neta i cohesionada socialment; amb una cultura i un teixit associatiu més forts; més segura i amb una millora significativa per la qualitat de l'aire", va explicar el 2n tinent d'alcalde, David González.

Tampoc es va oblidar de mencionar dues de les qüestions que més debat han portat entre els ciutadans últimament: d'una banda, i pocs dies abans de la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), "una millor mobilitat, que ha d'apostar veritablement per un millor transport públic"; i d'altra banda, "uns millors serveis públics, que han de comptar amb un nou CAP i un nou hospital".

David González (PSC): "El PAM és una continuació d'aquella transformació que vam començar fa 5 anys"

González també va comentar que "aquest pla és una continuació d'aquella transformació que vam començar fa 5 anys", amb l'arribada del PSC al govern de Cerdanyola, i va afegir que es tracta d'un document viu que pretén ser adaptat juntament amb els veïns, les entitats, els representants dels actors socials, econòmics i empresarials de la ciutat i els partits del consistori.

Precisament, la resta dels partits del consistori van centrar les seves crítiques en "la poca ambició del Pla". El portaveu i regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, va indicar que el que més els preocupa és "el poc desenvolupat que està el PAM en matèria d'habitatge". Sense voler entrar en discussions sobre si el Parc de l'Alba és la solució al problema que pateix Cerdanyola, González va lamentar que es posin totes les esperances en aquest projecte, "ja que no sabem en quin punt estarà quan acabi el mandat".

Ivan González (Guanyem): "Ens preocupa el poc desenvolupat que està el PAM en matèria d'habitatge"

En aquesta mateixa línia, el portaveu i regidor del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Albert Turon, va assenyalar que "aquest Pla és un 'copiar i enganxar' del PAM del mandat anterior".

David González va respondre al regidor republicà afirmant que "si s'assembla és perquè s'ha fet una aposta per la continuïtat" i va posar en valor que "amb aquest PAM ens vam presentar a les eleccions ara fa un any i la gent ens va validar la nostra proposta a les urnes". A més, va remarcar que aquest Pla va en línia amb l'Agenda Urbana, aprovada el mes d'abril, amb l'Agenda 2030 de Nacions Unides i amb el Pla Estratègic de Ciutat (PEC), aprovat el 2021.

Tot i això, Turon també posava el focus en la falta d'ambició i assenyalava que "de les 209 propostes del mandat 2019-2023, s'ha passat a les 61 d'aquest mandat". Segons el republicà, això "demostra que no s'ha fet la feina" i lamentava que "continuem amb les mateixes propostes d'habitatge, el mateix contracte de recollida de residus que el 2020 i el mateix transport públic des del 2012".

Albert Turon (ERC): "Continuem amb les mateixes propostes d'habitatge, el mateix contracte de recollida de residus que el 2020 i el mateix transport públic des del 2012"

A banda de tot això, el portaveu i regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco, va indicar que arribava tard i va trobar a faltar una valoració de què s'ha executat aquest any i què no. També va demanar "que s'informi la resta de partits del ple del grau de compliment anual d'aquest PAM".
 

L'esperada quarta escola bressol

El govern també va portar a debat en el ple la creació d'una quarta escola bressol municipal, que ja va ser anunciada el març d'aquest any. La proposta dels socialistes va ser aprovada per tots els partits excepte els vots en contra del Partit Popular i Junts per Cerdanyola i l'abstenció de Vox.

Amb aquesta futura nova escola bressol, sota el nom de "EBM Serragalliners", l'Ajuntament té la voluntat de "satisfer les necessitats de la ciutadania de Cerdanyola". Ara mateix, l'escola bressol es troba en reformes per a complir amb tots els requisits que la normativa demana.

En general, els partits de l'oposició van rebre amb bons ulls la proposta del govern: Ivan González comentava que "és una passa cap a la bona direcció en la defensa del dret a l'educació pública a Cerdanyola", tot i que no amagava que "també arriba tard".

Per la seva banda, la regidora d'ERC, Gemma Estopà, va lamentar que no estigui llesta a partir del curs que ve i creu que "l'espai no és el lloc l'adequat". La nova escola bressol estarà situada al carrer Ample, on ja hi havia hagut una llar d'infants, als baixos d'un edifici d'habitatges.

Pilar Adell (PSC): "Tots sabem que ens manquen espais de molts tipus a la ciutat i aquesta és resposta ràpida a la necessitat"

La regidora d'Educació, Pilar Adell, va explicar que es tracta d'una situació complexa, davant la baixa natalitat que hi ha a Cerdanyola: "tots sabem que ens manquen espais de molts tipus a la ciutat i aquesta és resposta ràpida a la necessitat", deia.

Aquesta baixa natalitat, segons Pedro Arco, és una conseqüència que "si no hi ha garanties de serveis públics a Cerdanyola, la gent marxa a una altra ciutat".
 

El Pla LGTBI veu la llum

Una altra de les novetats que va portar el ple del mes de juny va ser l'aprovació, amb els vots a favor de tots els partits menys Vox i l'abstenció del PP, d'un nou Pla LGTBI, de manera independent al Pla Local Feminista, tot i que "comparteixen diagnosi", va afirmar la regidora d'Igualtat i Feminismes, Andrea Borrego.

Andrea Borrego (PSC): "El PLa LGTBI té el propòsit de concretar al màxim les actuacions en el període indicat"

El Pla, que pretén ser transversal, té també "el propòsit de concretar al màxim les actuacions en el període indicat" i ha sigut consensuat amb les aportacions de diferents grups de treball i de la informació dels 'punts liles' de l'Ajuntament", va assenyalar Borrego.

Tot i que la regidora de Guanyem Cerdanyola, Cristina Gallardo, va agrair que se'ls convidés i que hagi estat "un procés participatiu de veritat", també va apuntar que "no deixen de ser mesures amples i ambigües", com ja van indicar amb el Pla Local Feminista.

En aquesta mateixa línia, la regidora d'ERC, Isabel Cruz, va avisar que "no volem que aquest document, igual que el Pla Feminista, es quedin al calaix" i va fer referència a la situació que estan vivint les jugadores del primer equip femení del Cerdanyola FC: "necessitem que això no passi", va dir. Davant d'aquesta polèmica, Borrego va comentar que des de l'Ajuntament s'han reunit amb les jugadores i va avançar que "estem en procés de mediar entre ambdues parts i que aquestes jugadores se sentin valorades com es mereixen".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.